
Special Paris
Şeful diplomației americane, Antony Blinken în Orientul Mijlociu
seful_diplomatiei_americane_antony_blinken_in_vizita_la_universitatea_americana_din_cairo_egipt_duminica_29_ianuarie_2023.

Vizita americană în Israel arată dorința Casei Albe de a reînnoi legătura cu Benjamin Netanyahu, șef al celui mai de dreapta guvern din istoria Israelului, scrie AFP.
Papa Francisc a cerut, duminică, Israelului și Palestinei să se angajeze într-un dialog pentru pace și spune că regretă violențele din regiune.
Papa s-a declarat extrem de întristat de decesul palestinienilor în cadrul unei confruntări cu armata israeliană, la Jenin, precum și de decesul israelienilor cu ocazia unui atac derulat în apropierea unei sinagogi, lângă Ierusalim.
"Spirala morții care se tot amplifică, nu face decât să omoare puțina încredere care există între aceste două popoare", este de părere Papa Francisc.
Cel puțin 30 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania, de la începutul lui ianuarie.
Iar anul 2022, a fost cel mai sângeros din ultimii 18 ani, pentru această regiune.
Asistăm la un nou război între grupările armate din Gaza și forțele israliene ori, încă nu am ajuns acolo, răspunde la microfonul RFI Bernard Botiveau - cercetător la Institutul Lumii Arabe: ”Este difícil de spus deoarece situația s-a degradat, într-adevăr, în teren dar e puțin prea devreme pentru a vorbi de un nou război. SItuația s-a agravat de când s-a instalat noul guvern Netanyahu, de extremă dreaptă. Lucrurile s-au complicat din acest moment, a crescut presiunea pe teritoriile Palestiniene. Şi nu este exclus ca lucrurile să se degradeze și mai mult în Gaza”.
Ce a declanșat noile violențe?
Cercetătorul Bernard Botiveau: "A fost și întreaga perioadă în care Donald Trump s-a aflat la putere în State Unite iar el a pledat pentru o înăsprire a colonizării. Toată politica sa a creat tensiuni suplimentare ce au persistat și chiar s-au agravat de 2-3 ani. Au contat și ultimele alegeri din Israel dar, de un an, nu trece o zi fără ca un palestinian să moară, în urma unor acțiuni militare. Dar, ceea ce s-a întâmplat la Jenin este cireașa de pe tort. Esențialul este că se continuă colonizarea ceea ce presupune că va persista controlul militar iar acest lucru provoacă disperarea palestinienilor, pe termen lung, în timp ce situația devine tot mai insuportabilă. Victimele represiunii sunt combatanți, deseori dar, la fel de bine, civili”.
Duminică dimineața, gărzile de securitate israeliene au ucis un palestinian care avea doar 18 ani, în Cisiordania, pe motiv că era armat.
Iar cabinetul de securitate israelian a decis să faciliteze obținerea unui permis de portarmă. Ministrul israelian al Securității Interne, de extremă dreaptă - Itamar Ben Gvir susține că “atunci când civilii au arme, ei se pot apăra”.
Pentru cercetătorul francez Bernard Botiveau, extrema dreaptă dorește să mențină tensiunea în teritoriile palestiniene: "Extrema dreaptă dorește escalada. Acum, premierul Netanyahu pleacă și vine la putere dar el ține la anumite limite, constrâns de relațiile pe care le are în plan internațional. El știe că nu poate să meargă prea departe, dar, situația nu este sub controlul său 100%, colegii săi extremiști îl împing să extindă colonizarea. De fiecare dată când palestinienii protestează împotriva rechiziționării unor terenuri, izbucnesc noi tensiuni. E un cerc vicios ce nu se închide niciodată. Problema palestinienilor este că ultímele alegeri, care l-au adus la putere pe Mahmud Abbas, datează din 2006. De atunci nu au mai avut loc alegeri iar în rândul populației palestiniene el și-a pierdut legitimitatea".