Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renault și Nissan își revizuiesc alianța comercială

constructorul_auto_francez_si_japonezii_de_la_nissan_ajung_pe_picior_de_egalitate_si_vor_detine_fiecare_15_din_capitalul_celuilalt.

Constructorul auto francez si japonezii de la Nissan ajung pe picior de egalitate si vor detine, fiecare, 15% din capitalul celuilalt.
Constructorul auto francez si japonezii de la Nissan ajung pe picior de egalitate si vor detine, fiecare, 15% din capitalul celuilalt.
Sursa imaginii: 
AFP/File

Constructorii auto Renault și Nissan, uniți de mai bine de 20 de ani, semnează sfârșitul alianței franco-japoneze originale. Francezii își reduc participarea de la 43% la 15% în Nissan iar astfel, pentru prima dată de la căsătoria lor, în 1999, cele două grupuri se regăsesc pe picior de egalitate și fiecare deține 15% din capitalul celuilalt și are tot atâtea drepturi de vot.

Negocierile s-au derulat luni bune, mai exact aproape 1 an. Consiliul de administrație urmează să aibă loc săptămâna aceasta iar o prezentare detaliată va fi făcută la Londra, pe 6 februarie.

Un teren neutru, așadar, nici în Yokohama – unde se regăsește sediul Nissan, nici la Paris ori în Amsterdam, acolo unde fostul președinte director general al alianței, Carlos Ghosn a stabilit sediul administrativ.

Amintim: în  noiembrie 2018, Carlos Ghosn a fost răsturnat de la conducerea aliantei, după ce a fost încarcerat de autoritățile japoneze care-l bănuiau de malversații financiare. Ulterior, el a fugit din Japonia dar aceasta este o alta poveste.

Revenind în ianuarie 2023, cei doi șefi ai Renault, Jean-Dominique Senard și Luca De Meo vorbesc despre o consolidare a alianței, despre o relansare a ei, chiar dacă francezii acceptă să își reducă participarea în Nissan, de la 43,4% la 15%. Este echivalentul participării Nissan în Renault.

De partea sa, Nissan susține că discuțiile s-au întins pe luni bune deoarece "un parteneriat de 20 de ani nu poate fi șters cu buretele" ori, așa cum spune o sursă apopiată de constructorul japonez, citată de AFP, "un divorț este mereu complicat".

Guvernul japonez și-a justificat decizia de a susține un acord revizuit, printr-o scrisoare trimisă ministrului francez al Economiei, Bruno Le Maire, la finele lui 2022, în care scrie că modificarea alianței va permite Nissan să își găsească independența.

Statul francez deține 15,01 % din Renault.

Renault este legat de constructorul japonez Nissan din 1999 și de Mitsubishi din 2017, prin intermediul alianței Renault-Nissan-Mitsubishi.

Inițial, Nissan – care în 1999 era în pragul falimentului, urma să fie cumpărat de grupul german Daimler. Dar, până la urmă, germanii s-au retras, Nissan a cumpărat iar sub bagheta lui Carlos Ghosn, Nissan a devenit chiar mai profitabil decât Renault.

Dar, Nissan a avut mereu o problemă de încredere în ceea ce privește Renault. Chiar dacă deținea 15% din companie, Nissan nu a avut drept de vot în cadrul Renault – iar asta din cauza legislației franceze. Astfel că destul de des, presa japoneză a comparat alianța cu un tratat inegal, referindu-se la tratatele impuse Japoniei de Occidentul secolului XIX.

Acum, parteneriatul a fost mereu bine văzut de al treilea membru al alianței, Mitsubishi Motors, care, a avut o relație calmă cu Franța.

Planuri de viitor?

Nissan a confirmat că va intra în capitalul societății Ampère, care este polul electric al Renault.

Renault speră să vadă Ampere pe Bursa din Paris în al doilea semestru din 2023.

În plus, alianța va derula programe în India, America Latină și în Europa.

Producția viitoarei Nissan Micra electrică se va realiza în Franța, în uzina Renault la fel cum se dorește ca producția a două modele Mitsubishi – să fie realizate în uzine Renault din Spania și în Turcia

În plan financiar, Renault are libertatea de a-și vinde acțiunile Nissan în ritmul pe care și-l dorește, pentru a evita o depreciere prea puternică a activelor sale.