Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 Franţa: Bolnavii nu mai trebuie să se izoleze şi nu se mai dau sistematic concedii medicale pentru cei pozitivi

covid.jpg

Un coronavirus Sars-Cov-2.
Un coronavirus Sars-Cov-2.
Sursa imaginii: 
US Food and Drug Administration/AFP

Începând de miercuri întâi februarie, concediile medicale pentru francezii testaţi pozitiv cu Covid-19 nu se mai pot elibera sistematic. De asemenea, bolnavii nu mai trebuie să se izoleze automat în caz de boală. Textul în acest sens a fost publicat în Monitorul oficial de la Paris. Ridicarea acestor măsuri se explică prin diminuaera semnificativă cazurilor de Covid-19.

Situaţia sanitară din Franţa s-a ameliorat semnificativ de o lună încoace. Actualmente mai sunt spitalizaţi 16.000 de bolnavi când la sfârşitul lui decembrie erau 25.000. De asemenea, numărul de contaminări a scăzut de la 20.000 la 5.000 pe zi.

Tinând cont de acest context epidemiologic favorabil, Direcţia generală a sănătăţii a decis o serie de schimbări printre care renunţarea la «izolarea sistematică» a bolnavilor de Covid-19. De asemenea, nu se mai cere cazurilor-contact să realizeze un test două zile după ce au fost în preajma unui caz pozitiv. În fine, înregistrarea rezultatelor testelor pozitive în sistemul naţional de depistare nu se va mai putea face decât cu consimţământul prealabil al respectivelor persoane.

Măsura cea mai emblematică la care se renunţă începând de miercuri este însă cea a eliberării sistematice a unor concedii medicale pe motiv de contaminare cu coronavirusul Sars-Cov-2. Acest dispozitiv fusese creat la începutul crizei sanitare, adică în 2020, pentru a limita propagarea epidemiei.

În schimb, Franţa a decis să prelungească până pe 15 februarie controalele impuse călătorilor care vin din China. Reamintim, de la începutul lui ianuarie, turiştii de peste 11 ani care vin din China în Franţa trebuie să prezinte sistematic un test negativ realizat cel mult 48 de ore înainte de îmbarcare. Aceşti călători trebuie de asemenea să accepte să se supună unor teste aleatorii când sosesc în Franţa şi să se izoleze în caz de test pozitiv.

Responsabilii Organizaţiei mondiale a sănătăţii sunt de pareta lor mai departe îngrijoraţi. OMS a decis astfel să menţină nivelul de alertă maximă privind pandemia de Covid-19. Exact acum trei ani, în 30 ianuarie 2020, OMS calificase boala Covid-19 drept «urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională». «Mesajul meu este clar: nu subestimaţi acest virus, ne-a surprins, ne va mai surprinde şi va continua să provoace decese» a avertizat acum Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS. Acesta s-a declarat «preocupat mai departe de situaţia din numeroase ţări».

Potrivit Organizaţiei mondiale a sănătăţii, pandemia de Covid-19 a făcut oficial, până ziua de 27 ianuarie, puţin peste 6,8 milioane de morţi în lumea întreagă pentru un total de 750 de milioane de persoane infectate cu coronavirusul. Aceste cifre sunt însă considerate, inclusiv de experţii de la OMS, drept mult subevaluate.

 
Covid-19 Franţa: Bolnavii nu mai trebuie să se izoleze şi nu se mai dau sistematic concedii medicale pentru cei pozitivi