
Special Paris
Franța: Proiectul legii privind imigrația va fi prezentat în Consiliul de Miniștri
Franta: Imagine din interiorul Oficiului pentru Protectia Refugiatilor si Apatrizilor, Fontenay-sous-Bois.

În total, în Franța, trăiesc, la ora actuală, 3,8 milioane de străini, în baza unui permis de ședere. Cei mai mulți provin din Algeria, Maroc și din Tunisia.
Dar, chiar și cu aceste cifre, Franța nu este campionul imigrației, susține Jean-Christophe Dumont, expert OCDE pentru probleme de migrație.
Spre exemplu, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Germania a emis mai bine de jumătate de milion de permise de ședere, în 2021, la o populație de 83 de milioane iar Canada, mai bine de 400.000 de permise la 40 de milioane de locuitori.
Iar mai bine de 137.000 de cereri de azil au fost depuse în Franța în 2022, ceea ce înseamnă cu 31% mai multe decât s-au înregistrat cu un an înainte.
Iar la acest capitol, în Europa, primii care cer azilul sunt sirieni, afgani și venezueleni iar în Franța, cei care cer azilul vin din Afganistan, Bangladesh și din Turcia.
Serge Slama este profesor de Drept public la Universitatea Grenoble-Alpes: "Toate aceste date corespund unor crize majore. Există mai mulți venezueleni decât sirieni care ajung să ceară azilul în lume. Apoi, în Turcia se deteriorează situația iar asta se resimte direct. Acum, un imigrant se va îndrepta spre o țară în care știe că va fi bine primit, că își va găsi de muncă și că există comunități din țara de origine. Se știe că sirienii nu prea vin în Franța, dar, vin, în schimb georgieni și turci – fie în Franța fie în Germania. La fel de bine, vin la noi cetățeni din Congo".
Un nou proiect de lege privind acest dosar extrem de sensibil va fi prezentat miercuri în Consiliul de Miniștri.
Practic, Guvernul vrea să faciliteze expulzările, în special a străinilor delincvenți. 15.000 de străini au fost expulzați de pe teritoriul francez, în 2022. Executivul francez vrea să crească acest număr.
Totodată, Guvernul dorește să faciliteze integrarea pe piața muncii a unor străini care lucrează în domenii importante, cum este cazul sectorului medical, construcții, munci sezoniere. De aceea, Ministerul Muncii a lucrat la realizarea acestui proiect de lege privind imigrația.
72% dintre francezi consideră că există prea mulți imigranți în Franța, după cum o arată un sondaj Odoxa din luna noiembrie.
Acum, la nivel politic, Republicanii – care ar putea vota mult contestata reformă a pensiilor - atenționează acum că nu vor susține proiectul legii privind imigrația.
Noul șef al republicanilor, Eric Ciotti spune că va vota "împotriva acestui text" și se justifică: "proiectul ar fi trebuit să impună măsuri mult mai ferme deoarece sunt insuficiente".
La Senat, proiectul se va discuta spre finele lui martie.