Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Din Ierusalim, șeful diplomației americane cere israelienilor și palestinienilor să revină la calm

secretarul_american_de_stat_antony_blinken_s-a_intalnit_la_ierusalim_cu_premierul_israelian_benjamin_netanyahu_30_ianuarie_2023_israel.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken s-a întâlnit la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, 30 ianuarie 2023, Israel.
Secretarul american de Stat, Antony Blinken s-a întâlnit la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, 30 ianuarie 2023, Israel.
Sursa imaginii: 
Debbie Hill/Pool Photo via AP

Secretarul american de Stat, Antony Blinken a cerut, luni, israelienilor și palestinienilor să revină la calm, pe fondul unui nou val de violențe.

Antony Blinken se află, în vizită, în Orientul Mijlociu. O vizită ce a fost de mult timp planificată dar care intervine într-un moment extrem de tensionat între Israel și Palestina: de la începutul lui ianuarie, 30 de palestinieni și-au pierdut viața în acțiuni militare.

Luni, la Ierusalim, șeful diplomației americane, Antony Blinken a cerut “tuturor părților implicate să ia măsuri urgente pentru calmarea tensiunilor și pentru restabilirea unui sentiment de securitate pentru israelieni și pentru palestinieni”.

Antony Blinken urma să se întâlnească în cursul serii cu omologul israelian, Eli Cohen dar și cu președintele Isaac Herzog.

Marți, responsabilul american se va întâlni cu președintele Autorității Palestiniene, cu Mahmud Abbas la Ramallah, în Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel din 1967.

Vizita responsabilului american a început duminică în Egipt. Serviciile de informații egiptene sunt solicitate des pentru a interveni în chestiunea palestiniană.

Egiptul este primul stat arab care a semnat acordul de pace cu Israel, în 1979 și este vecinul Fâșiei Gaza, aflată sub blocada israeliană de mai bine de 15 ani. Responsabili de la Cairo i-au primit, deseori, pe șefii guvernelor israeliene dar la fel de bine și pe responsabilii diferitelor partide palestiniene.