Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Mobilizare naţională contra reformei pensiilor, actul 2

20230119_162058.jpg

Manifestatiile nationale din 19 ianuarei contra proiectului de reformà a pensiilor au scos în stradà între 1 si 2 milioane de persoane. Aici, imagini de la protestele din Paris, Place de la Bastille.
Manifestatiile nationale din 19 ianuarei contra proiectului de reformà a pensiilor au scos în stradà între 1 si 2 milioane de persoane. Aici, imagini de la protestele din Paris, Place de la Bastille.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

În Franţa este organizată astăzi o nouă zi de manifestaţii şi greve, a doua în 12 zile, contra proiectului de reformă a pensiilor. Un proiect prezentat de guvern, discutat déjà în Comisia de afaceri sociale a parlamentului şi care prevede, printre altele, majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Principalele sindicate franceze, din nou toate unite contra reformei, speră să scoată azi în stradă cel puţin la fel de multă lume ca în 19 ianuarie, adică între 1 şi 2 milioane de protestatari. Ministerul de interne estimează de partea sa că vor ieşi la manifestaţii peste un million de oameni.

Philippe Martinez, secretarul general al sindicatului CGT – de stânga şi cel mai important din Franţa – prezice o mobilizare «cel puţin la fel de importantă ca precedenta». Preziceri ce s-ar putea realiza având în vedere primele cifre ale mobilizării.

Manifestaţiile din provincie – circa 300 organizate azi – care au demarat în cursul dimineţii, au strâns déjà zeci, dacă nu chiar sute de mii de protestatari. La Paris, marşul are loc între Place d’Italie şi Invalizi.

La rafinăriile TotalEnergies sunt între 75 şi 100% grevişti iar centralele electrice şi-au diminuat producţia în cursul nopţii din cauza greviştilor.

Prin gările şi staţiile de metrou pariziene parcă suflă vântul azi, cu mici excepţii. Transporturile fiind în mare parte la ralenti sau pur şi simplu închise, călătorii au preferat bicicleta sau munca de acasă. S-au înregistrat totuşi 300 km de ambuteiaje în zorii zilei pe şoselele şi autostrăzile din jurul Parisului, o cifră puţin mai mare dar totuşi aproape de media normală.

Liceenii şi studenţii francezi s-au mobilizat blocând zeci de şcoli şi universităţi, la Paris dar şi în provincie. Primăria capitalei franceze este şi ea închisă azi în semn de solidaritate cu mişcarea socială.

Ca să menţină ordinea şi să evite derapajele violente, ministerul de interne a moblizat azi 11.000 de poliţişti şi jandarmi în toată ţara din care 4.000 la Paris.

Pe plan politic, pariul guvernului este incert. Cum nu beneficiază decât de o majoritate relativă în parlament, partidul prezidenţial are nevoie de sprijinul unor deputaţi conservatori din partidul Les Républicains (LR), de dreapta. Ori, tot mai multe voci din LR critică proiectul de reformă a pensiilor. Critici se aud chiar şi din rândul majorităţii prezidenţiale. În cazul în care nu reuneşte o majoritate absolută, guvernul prim-ministrei Elisabeth Borne ar putea activa din nou, a 11-a oară din toamnă încoace, un articol al Constituţiei care permite adoptarea unui proiect de lege fără vot în parlament.

De partea sa, Philippe Martinez a ameninţat déjà cu un eventual act 3 al mobilizării stradale. «Dacă guvernul, până acum provocator ca şi preşedintele Republicii, nu-şi schimbă poziţia astăzi seară, va exista o urmare a mobilizării» a declarat liderul sindical. Acţiuni sprijinite de opinia publică. Potrivit ultimelor sondaje, între 63 şi 72% dintre francezi se opun reformei pensiilor iar mai bine de jumătate din francezi sunt de acord cu blocarea ţării dacă asta este singura soluţie pentru a convinge guvernul să renunţe la controversatul text.

 
Franţa: Mobilizare naţională contra reformei pensiilor, actul 2