
Special Paris
Human Rights Watch atenționează Ucraina că utilizează mine antipersonal interzise
in_iulie_2022_rusia_si_ucraina_au_negat_fiecare_ca_ar_utiliza_mine_fluture_dupa_ce_ele_au_fost_descoperite_pe_strazile_din_regiunea_donetk_ocupata_de_rusia.webp

"Ucraina ar trebui să ancheteze posibila utilizare de către armata sa a mii de mine antipersonal răspândite de rachete în orașul Izium dar și în jurul lui, în momentul în care forțele ruse au ocupat zona", atenționează Human Rights Watch într-un document și amintește că forțele ruse au utilizat și ele mine antipersonal în diverse regiuni ale Ucrainei, de la începutul invaziei, în urmă cu aproape cu an.
La Izium, ONG-ul a descoperit numeroase "mine fluture", de fabricație sovietică, lansate cu rachete. Ele au fost găsite în mai multe zone în care se aflau forțele ruse, iar HRW crede că acestea au fost ținta minelor.
Forțele ucrainene ar fi aruncat mine în zona de la Izium ceea ce a făcut victime civile. Iar din cauza lor există un risc continuu, susține Steve Goose, directorul departamentului Arme al Human Rights Watch.
Responsabilul adaugă faptul că “forțele ruse au folosit în mod repetat mine antipersonal și au săvârșit atrocități de-a lungul țării, dar, acest lucru nu justifică utilizarea acestor arme de Ucraina”.
"Minele fluture" au o culoare verde ori maro și sunt umplute cu lichid exploziv. Ïn mod normal, ele dispun de un sistem de autodistrugere, după o anumită perioadă de timp – mai exact după 40 de ore, dar, de multe ori, mecanismul de autodistrugere nu funcționează, amintește HRW.
Orașul Izium a fost recâștigat la mijlocul lui septembrie, de forțele ucrainene.
ONG-ul HRW a realizat aici o anchetă la finele lui septembrie – începutul lui octombrie 2022. A stat de vorbă cu mai bine de 100 de martori și a identificat 11 victime ale unor mine fluture.
Human Rights Watch a discutat și cu serviciile de sănătate care au numărat circa 50 de civili, dintre care cel puțin 5 copii au fost răniți de aceste mine, în timpul ori după ce s-a încheiat ocupația rusă.
Unii dintre ei au rămas fără mâini ori picioare, din cauza acestor mine.
Ucraina este parte a Tratatului Internațional din 1997 privind interzicerea minelor antipersonal, pe care l-a ratificat în 2005, amintește Human Rights Watch și i-a cerut să deschidă o anchetă în acest sens dar și să își distrugă stocurile pe care le mai deține.
Tratatul de la Ottawa sau Tratatul pentru interzicerea minelor terestre interzice complet toate minele antipersonale. 164 de state participă la tratat. China, India, Rusia și Statele Unite, nu fac parte din Convenție.
Pentru Human Rights Watch, ministrul ucrainean al Apărării a precizat, prin intermediul unui document scris, că armata sa respectă toate obligațiile internaționale dar că informații privind tipul armelor utilizate nu pot fi comentate înainte de sfârșitul războiului.
Mark Hiznay, un alt specialist din cadrul HRW a explicat pentru colegii din France24, că "rușii au utilizat, în general, minele fluture pentru a bloca orice posibilitate de retragere a adversarului, pentru a-l face să plătească un preț foarte mare". Acest tip de mine a fost utilizat în Afganistan și în Cecenia pe diverse culoare utilizate pentru retragerea trupelor, pentru a le încetini ori pentru a le opri.