Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: Franța va furniza 12 tunuri Caesar de 155 mm, în plus față de cele 18 deja livrate

ministrul_ucrainean_al_apararii_si_omologul_francez_sebastien_lecornu_la_finele_unei_conferinte_de_presa_la_paris_ministerul_armatelor_31_ianuarie_2023.

Ministrul ucrainean al Apararii si omologul francez, Sébastien Lecornu la finele unei conferinte de presa la Paris, Ministerul Armatelor, 31 ianuarie 2023.
Ministrul ucrainean al Apararii si omologul francez, Sébastien Lecornu la finele unei conferinte de presa la Paris, Ministerul Armatelor, 31 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
© Julie SEBADELHA / POOL/AFP

Franța va trimite în Ucraina 12 tunuri Caesar de 155 de mm suplimentare față de cele 18 deja livrate, dar va livra și mijloace antiaeriene, a precizat, marți, ministrul francez al Armatelor, Sébastien Lecornu după o întâlnire cu omologul ucrainean, la Paris. Noile tancuri vor fi trimise în săptămânile care urmează și vor fi finanțate în cadrul unui fond de susținere în valoare de 200 de milioane de euro, buget stabilit de autoritățile de la Paris.

Echipamentul francez se adaugă celor 18 tunuri Caesar deja livrate de Franța precum și celor 19 Caesar promise Kievului de Danemarca, la mijlocul lui ianuarie.

Franța promite să livreze Ucrainei și un radar produs de francezii de la Thales. Este vorba de un radar cu rază medie care permite detectarea unor avioane de luptă aflate la cel mult 250 de km dar și a unor drone aflate la o mică altitudine și care zboară cu viteză redusă.

Echipamentul poate asigura și o protecție anti-rachete și poate alerta trupele de la sol.

În plus, continuă discuțiile în ceea ce privește asigurarea unui stoc continuu de rachete franceze sol-aer Crotale. Franța a vândut deja acest tip de rachetă Greciei, Finlandei, Coreei de Sud.

Ministrul ucrainean al Apărării susține că “materialul militar ajută Kievul să se apropie de victorie".

Totodată, ministrul francez al Armatelor anunță că 150 de militari francezi se vor afla în Polonia pentru a forma militari ucraineni.

Iar la capitolul avioane de luptă, cerute de Kiev aliaților occidentali, ministrul ucrainean nu a făcut o cerere specială Parisului.

Amintim, liderul de la Casa Albă, Joe Biden a anunțat că nu va trimite avioane de luptă americane, de tip F-16 în Ucraina.

În Europa, Berlin a respins, deja, categoric, ideea de a trimite avioane de luptă, iar președintele Emmanuel Macron a explicat că “nimic nu este exclus” dar că nu a primit nicio solicitare în acest sens.  

În schimb, Franța și Australia au anunțat un acord pentru a produce împreună obuze de 155 mm pentru Ucraina. Intenția este de a trimite "câteva mii de obuze", muniție cerută de Kiev pentru a face față invaziei ruse. Practic, armamentul va fi realizat de francezi, cu pudră australiană. Primele obuze ar urma să fie livrate în a doua parte a lunii martie.

Până acum, Australia a ajutat Ucraina cu circa 50 de milioane de euro sub formă de asistență militară dar și cu 65 de milioane de euro de ajutor umanitar.

Pe termen scurt, Australia, la fel ca Franța, speră ca Beijing să încurajeze Rusia să oprească războiul din Ucraina. Şefa diplomației australiene, Penny Wong – aflată în vizită la Paris, amintește că decenii întregi, China a insistat pe respectarea suveranității și a integrității teritoriale motiv pentru care speră ca "Beijing să îl încurajeze pe Vladimir Putin să pună capăt agresiunii pe care o duce în Ucraina”.