Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Ramallah, Antony Blinken își exprimă tristețea pentru palestinienii care au murit în ultimele luni

secretarul_american_de_stat_antony_blinken_s-a_intalnit_cu_presedintele_palestinian_mahmud_abbas_la_ramallah_31_ianuarie_2023.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken s-a întâlnit cu presedintele palestinian Mahmud Abbas, la Ramallah, 31 ianuarie 2023.
Secretarul american de Stat, Antony Blinken s-a întâlnit cu presedintele palestinian Mahmud Abbas, la Ramallah, 31 ianuarie 2023.
Sursa imaginii: 
AP - Majdi Mohammed

Aflat la Ramallah, în Cisiordania ocupată de Israel, șeful diplomației americane, Antony Blinken și-a exprimat tristețea, marți, pentru palestinienii care și-au pierdut viața în ultimele luni, în urma unor acțiuni militare. De duminică, Antony Blinken a realizat un turneu în Orientul Mijlociu. Duminică s-a aflat în Egipt iar luni și marți s-a întâlnit la Ierusalim cu lideri israelieni dar s-a deplasat și la Ramallah, în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel, unde s-a întâlnit cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmud Abbas.

Pentru Antony Blinken este important ca violența să fie oprită – căci ea a determinat pierderea de prea multe vieți omenești de ambele părți, dar a pledat și pentru ca tensiunile să fie reduse, după cum s-a exprimat după întâlnirea avută cu președintele Mahmud Abbas.

Antony Blinken a denunțat orice demers care ar putea compromite soluția a două state – israelian și palestinian.

Iar în acest context s-a referit la "extinderea coloniilor israeliene, legalizarea coloniilor care nu sunt autorizate în acest moment de guvernul israelien, distrugerea locuințelor palestinienilor și expulzările".

Circa jumătate de milion de israelieni trăiesc în colonii în Cisiordania – ele sunt ilegale conform dreptului internațional. Acolo trăiesc circa 2,9 milioane de palestinieni.

France Presse scrie că violențele înregistrate în Cisiordania s-au soldat cu 235 de morți, în 2022, după cum au precizat pentru AFP surse palestiniene și israeliene.

La Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocada israeliană de mai bine de 15 ani, reprezentanți ai Hamas au precizat că vizita lui Antony Blinken arată susținerea absolută pe care o acordă ocupației israeliene.

Luni și marți, la Ierusalim, șeful diplomației americane s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu dar și cu alți responsabili israelieni, cu reprezentanți ai societății civile israeliene dar și palestiniene.

Şeful guvernului israelian, Benjamin Netanyahu se va afla, joi, la Paris pentru a se întâlni cu președintele Emmanuel Macron.