Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Astérix şi Obélix revin pe marile ecrane

«Astérix şi Obélix: Imperiul de Mijloc» este titlul noului film care iese miercuri pe marile ecrane franceze. Este vorba de al 5-lea film consacrat celebrului duo de ireductibili gali. Toate cele 5 pelicule au fost realizate de regizorul Guillaume Canet care de această dată joacă şi rolul lui Astérix.

Noul film consacrat aventurilor lui Astérix şi Obélix vine 11 ani după precedenta peliculă realizată tot de Guillaume Canet. O aşteptare lungă care se datorează, în parte, crizei sanitare provocate de pandemia Covid-19 dar şi relaţiilor diplomatice cu China.

În octombrie 2019 când îşi face public proiectul, regizorul plănuieşte să filmeze noul episod în China, în decoruri naturale. Câteva luni mai târziu, coronavirusul îi blochează pe toţi în casele lor. Filmările sunt amânate pentru a fi, în cele din urmă, realizate în regiunea franceză Auvergne, departe de Imperiul de Mijloc. Şi nu doar din cauza pandemiei ci şi a relaţiilor diplomatice cu China.

Într-un interviu acordat anul trecut, producătorul se plângea că «chinezii vor să controleze totul. Aveam nevoie de autorizaţia cenzurii ori asta era imposibil de obţinut pentru că nimeni acolo nu îşi imagina că ţara lor poate fi invadată de trupele împăratului Cezar chiar dacă eram într-o comedie care se petrecea în anul 50 înainte de Hristos» spunea vara trecută Alain Attal.

Scenariul noului film este inedit în sensul că pentru prima dată în istoria lui Astérix şi Obélix, pelicula nu este o adaptare a vreunui album de benzi desenate al lui Goscinny şi Uderzo ci este născut doar din imaginaţia realizatorului şi scenariştilor săi. Cei doi bravi gali pleacă aşadar spre Imperiul de Mijloc ca s-o salveze pe prinţesa Fu-Yi. De-a lungul periplului, nu lipsesc soldaţii romani şi nici naufragiul piraţilor iar bătăile nu se fac în box francez ci în kung-fu.

Ca să se adapteze schimbărilor societăţii actuale, regizorul Guillaume Canet l-a transformat pe Astérix – pe care el însuşi îl interpretează – într-un personaj care nu mănâncă decât …alimente vegan. Adio deci mistreţul pe care îl tot împărţea cu companionul său Obélix. Egalitatea femei-bărbaţi este şi ea promovată în noul film, ca şi chestiunea dopajului când Astérix refuză să mai bea poţiunea magică pregătită de druidul Panoramix.

În fine, să cităm şi câteva nume celebre care apar pe genericul lui «Astérix şi Obélix: Imperiul de Mijloc», film care a costat 65 de milioane de euro, o sumă foarte importantă pentru o producţie franceză. Dacă rolul lui Astérix este aşadar jucat de regizor, Obélix este, ca de obicei, interpretat de Gilles Lellouche. Vincent Cassel este împăratul Cezar iar Cleopatra este celebra actriţă Marion Cotillard în timp ce Panoramix este jucat de excelentul Pierre Richard. În fine, nume mai puţin cunoscute pe marele ecran, joacă roluri mai puţin importante precum fotbalistul Zlatan Ibrahimovici, rapperul Orelsan şi cântăreaţa Adèle.

Primele critici cinematografice publicate în avanpremieră sunt mai degrabă negative, o veste proastă pentru Guillaume Canet şi producătorul său. Ca să devină rentabilă, pelicula trebuie să atragă cel puţin 6 milioane de spectatori, un pariu greu de câştigat în aceste condiţii.

 

 
Astérix şi Obélix revin pe marile ecrane