Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un milion de fideli la slujba celebrată de Papa Francisc la Kinshasa, capitala Republicii democratice Congo

ap23032362305777.jpg

Papa Francisc la bordul unui papamobil pe aeroportul Ndolo din Kinshasa, RDC. 1 februarie 2023.
Papa Francisc la bordul unui papamobil pe aeroportul Ndolo din Kinshasa, RDC. 1 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
AP/Gregorio Borgia

Papa Francisc efectuează o vizită de trei zile în Republica Democratică Congo – fostul Zair – cea mai mare ţară catolică din Africa. Sosit ieri la Kinshasa, Suveranul Pontif a celebrat azi o slujbă uriaşă pe aeroportul capitalei la care au asistat peste un milion de fideli.

Ambianţa era de sărbătoare, cântecele religioase intonate de cei 700 de corişti prezenţi alternau cu rumba congoleză, muzica tradiţională a locului.

O mulţime imensă – unii evocă un milion de fideli – l-au întâmpinat pe Papa Francisc pe aeroportul Ndolo din Kinshasa, transformat cu această ocazie în catedrală în aer liber. Cum ziua de miercuri a fost decretată zi liberă, şcolile şi birourile au fost închise, permiţând astfel fidelilor să asiste în direct la eveniment. Unii dintre ei au venit de marţi seara în speranţa de a se putea apropia cât mai mult de Papa Francisc. Reamintim, Republica Democratică Congo (RDC) este cea mai mare ţară catolică din Africa.

La sosirea sa, Suveranul Pontif a parcurs drumurile aeroportului la bordul unui «papamobil» însoţit de cardinalul Fridolin Ambongo şi apărat de mii de poliţişti, militari şi membri ai gărzii republicane.

În discursul său, rostit în italiană şi tradus în franceză, Papa a insistat pe cuvântul «pace» - rostit el în lingala, una din cele 4 limbi oficiale în RDC - lansând un apel celor care comit violenţe să depună armele şi să aibă curaj şi înţelegere pentru a-i asculta şi pe cei săraci. «Trebuie rupt cercul violenţei şi trebuie dezmembrate comploturile urii» a mai spus şeful spiritual al catolicilor. RDC, una dintre cele mai bogate ţări din lume în materie de resurse naturale, este scena unui conflict în partea sa estică, la graniţa cu Ruanda. Dealtfel, în după-amiaza zilei de miercuri, Papa Francisc s-a întâlnit cu victimele violenţelor care macină provincia Nord-Kivu.

În paralel, clasa politică este subminată de corupţie lucru care face că populaţia trăieşte în majoritate – mai exact două treimi din cele 100 de milioane de locuitori - sub pragul sărăciei, în ciuda bogăţiilor naturale de care dispune.

Cu o zi mai devreme, la sosirea sa la Kinshasa, Papa Francisc se adresase déjà liderilor locali denunţând ceea ce a numit el «coloniasmul economic» şi i-a criticat pe cei care prăduiesc resursele naturale ale ţării în timp ce populaţia suferă de sărăcie. «Încetaţi să sufocaţi Africa. Nu este doar o mină bună de exploatat şi un pământ de devalizat. Africa trebuie să fie protagonista propriului ei destin» a mai spus Francisc în faţa autorităţilor locale şi a corpului diplomatic reunit la palatul prezidenţial.

Mare parte a vizitei pontificale s-a derulat în compania preşedintelui congolez Félix Tshisekedi, candidat la propria-şi succesiune la alegerile ce vor avea loc anul acesta. Au fost prezenţi la diversele momente importante ale vizitei lui Francisc şi mai mulţi opozanţi, decişi să-i ia locul lui Tshisekedi la scrutinul prezidenţial. Trebuie spus că diverşii lideri politici locali au mizat tot timpul pe biserica catolică pentru a influenţa viaţa politică.

Poate tocmai ca să prevină eventuale violenţe în acest an electoral, Suveranul Pontif s-a adresa congolezilor cerându-le să nu fie atraşi de «tribalism şi confruntare».

Reamintim Papa Francisc a sosit în RDC 40 de ani după vizita efectuată în fostul Zair de Papa Ioan-Paul al doilea. Acest voiaj în centrul Africii este al 40-lea efectuat de Francisc de când a fost ales în 2013 în fruntea bisericii catolice şi al 5-lea pe continnetul african. După Kinshasa, el va merge la Juba, capitala Sudanului de sud, cel mai tânăr dar şi unul dintre cele mai sărace state din lume.

 
Un milion de fideli la sluba celebrată de Papa Francisc la Kinshasa, capitala Republicii democratice Congo