
Special Paris
Paris: Întâlnire Emmanuel Macron-Benjamin Netanyahu, prima de la revenirea premierului israelian la putere
Președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul israelian, Benjamin Netanyahu în timpul precedentei vizite la Paris, în 2018

Programul întâlnirii dintre președintele Emmanuel Macron și premierul israelian Benjamin Netanyahu cuprinde pe lângă discuții și o cină între cei doi lideri. Unul dintre subiectele fierbinți este cel legat de Iran în contextul în care Israelul are îngrijorări legate de posibilitatea ca Republica Islamică Iran să dobândească o armă nucleară. De aceea, Benjamin Netanyahu va pleda la Paris pentru o coaliție militară, în special cu puterile occidentale, pentru a da o lovitură regimului iranian. O sursă diplomatică, citată de RFI vorbește despre faptul că ''nu se pune problema ca Israelul să intre în luptă singur'' și că Israelul este în căutare de aliați. Planul este deja pus la punct și, mai mult decât atât, au fost identificate aproximativ 3.000 de posibile ținte.
Israelul se teme că cel mai mare dușman al său, Republica Islamică Iran, va dobândi o armă atomică. La rândul său, Teheranul a spus în repetate rânduri că folosește uraniul doar pentru centrale nucleare și în scopuri științifice și industriale și nicidecum militare. Israelul dorește să formeze o coaliție militară, în special cu puterile occidentale, pentru a lovi regimul de la Teheran.
Printre membrii acestei coaliții militare s-ar afla Franța, Statele Unite dar și unele țări arabe, știut fiind că unele state din Golf cred că Republica Islamică Iran reprezintă pentru ele o amenințare, conform aceleași surse citate de RFI. La rândul său, Benjamin Netanyahu va vorbi despre "efortul internațional de a opri programul nuclear al Iranului și modalitățile de consolidare și extindere a acordurilor Abraham", două tratate de pace semnate între Emiratele Arabe Unite și Bahrain.
Emmanuel Macron va susține evitarea oricăror măsuri care ar putea duce la creșterea violenței exprimându-și în același timp disponibilitatea de a contribui la reluarea dialogului dintre palestinieni și israelieni. ''Președintele Republicii va exprima încă o dată solidaritatea Franței cu Israelul în fața terorismului'', se precizează într-un comunicat semnat de Palatul Elysée, citat de Le Monde.
Să mai spunem că Parisul și Washingtonul au preferat să vorbească despre soluții diplomatice cu Iranul și au respins opțiunile militare. Dar situația a evoluat între timp iar acordul nuclear iranian care pare compromis și războiul din Ucraina aduc noi abordări în cadrul discuțiilor dintre lideri, cu atât mai mult cu cât Israelul și-a manifestat intenția de a sprijini militar Kievul împotriva Moscovei. Franța consideră că este necesar să urmeze o politică de "forță foarte puternică" față de Iran, deoarece programul său nuclear rămâne "periculos" și este implicat în războiul din Ucraina, scrie Le Monde citând surse diplomatice.
Punctul principal al discuțiilor este cu siguranță cel legat de Iran, dar implicarea din ce în ce mai mare în războiul din Ucraina ar putea determina țările occidentale să crească presiunea asupra Teheranului, scrie Le Monde. Se știe că Iranul este unul dintre furnizorii importanți de echipamente militare pentru Rusia. Așadar, în acest context Benjamin Netanyahu a anunțat cu o zi înainte de a ajunge la Paris ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a poziției sale. El a precizat că este pregătit să ia în considerare furnizarea de arme Ucrainei. Până acum, statul Israel a avut grijă să rămână neutru, în special din cauza prezenței armatei ruse dislocate în Siria, după cum scrie Le Monde. Israelul trebuie să ia în considerare prezența sistemelor antiaeriene rusești în țara vecină. De asemenea, Benjamin Netanyahu și-a manifestat disponibilitatea de a media conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Să amintim și despre violențele din Cisiordania în contextul în care, de la reluarea puterii, Benjamin Netanyahu și guvernul său au decis o linie destul de dură față de aceste violențe. Un raid israelian asupra unei tabere de refugiați din Cisiordania, pe 26 ianuarie, s-a soldat cu 10 morți și mulți răniți. Le Monde scrie că a fost unul dintre cele mai sângeroase raiduri din ultimii ani. Au urmat tiruri de rachete din Gaza spre Israel și lovituri aeriene israeliene ca represalii iar un palestinian a ucis 7 persoane în Ierusalimul de Est. Pe 28 ianuarie, um palestinian a rănit doi israelieni, tată și fiu, tot în Ierusalimul de Est. O zi după, duminică, în Cisiordania, gardienii israelieni au ucis un palestinian iar forțele israeliene au ucis luni un palestinian, la Hebron.
Toate aceste violențe sunt semnalul unei posibile escaladări. De aceea, pe plan internațional s-au făcut apeluri repetate la calm. Președintele Emmanuel Macron a făcut și el un apel către israelieni și palestinieni ''să evite măsuri susceptibile să alimenteze escaladarea violenței''. ''Într-un context de tensiuni crescânde, președintele Republicii va aminti necesitatea ca toți să evite măsuri susceptibile de a alimenta spirala violenței și își va exprima disponibilitatea de a contribui la reluarea dialogului dintre palestinieni și israelieni''.
Să mai spunem, spre final, că vizita lui Benjamin Netanyahu la Paris are pe lângă componenta diplomatică și una economică. Premierul israelian se va întâlni cu importanți oameni de afaceri din Franța iar programul său mai include și o întâlnire cu membrii comunității evreiești înainte de finalul vizitei, prevăzut pentru sâmbătă seara.