Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Șase persoane judecate pentru traficul de cocaină din portul Le Havre

Vedere din portul Le Havre, Franța

Vedere din portul Le Havre, Franța
Vedere din portul Le Havre, Franța
Sursa imaginii: 
AFP - SAMEER AL-DOUMY

Procesul a șase bărbați suspectați de trafic de cocaină prin portul Le Havre, din nordul Franței, a început în lipsa unuia dintre acuzați care absentează fără motiv. Peste 1,3 tone de cocaină și mai bine de 445 de kg de rășină de canabis au fost confiscate de autorități din containerele depozitate în port. Cei cercetați se apără și spun că rolul lor în această vastă rețea internațională nu era foarte important și că de cele mai multe ori au fost depășiți de situație.

Ancheta privind traficul de droguri prin portul Le Havre a început în ianuarie 2017. Oamenii legii suspectau că mai multi docheri corupți și lucrători din port făceau parte dintr-o amplă rețea de trafic de droguri de proveniență America de Sud. Pe baza unor mărturii și ascultări telefonice s-a creionat modul în care operau suspecții, cine erau complicii și care erau operațiunile planificate. De altfel, președintele curții a menționat că ascultările telefonice reprezintă ''soclul'' pe care s-a bazat întreaga anchetă. Toți sunt judecați pentru import și trafic de stupefiante în grupuri organizate și asociații criminale.

Patru din cei șase bărbați judecați au mai fost deja condamnați tot pentru trafic de stupefiante iar dacă vor fi găsiți vinovați și în acest dosar atunci riscă închisoare pe viată. Audierile au început iar procesul este programat să se încheie pe 16 februarie.

În timpul interogatoriilor, unii dintre cei acuzați nu au putut explica sursa banilor folosiți pentru achiziționarea unor mașini de lux, haine scumpe sau diferite imobile cumpărate cu bani gheață. Alții s-au apărat și au spus că au fost pur și simplu depășiți, că le-a fost teamă pentru viața lor și pentru viața membrilor familiei. Valérie Giard este avocata unuia dintre cei acuzați că făcea parte dintre cei care ''dădeau ordine''. Ea explică la microfonul RFI modul în care erau racolați docherii din port. ''Sistemul este foarte bine stabilit. Ne apropiem de ei oferindu-le bani. Sunt de obicei unul sau doi tipi care vin și spun: ''Știm că lucrați în port, la terminalul Normandia sau în altă parte, avem o ieșire, vă interesează, vă oferim - vă spun așa în general - 20.000 sau 30.000 de euro. Tipul spune: ''Nu!'' ''Dar ar trebui să te intereseze''. ''Nu! Nu mă interesează''. Ei pleacă și revin a doua oară, a treia oară, întotdeauna propunând bani, câteodată oferind mai mult. ''Nu înseamnă nu!'',  li se răspunde. Și a treia oară sau a patra oară, ei revin cu fotografii de la școala copiilor, cu fotografia soției, cu o fotografie a mamei sau cu una a casei. ''Vezi, știm unde locuiești. Știm școala la care merg copiii tăi. Știm unde lucrează soția ta. Știi bine că nu glumim. Dacă nu colaborezi cu noi, atunci ne vom ocupa de ei'', spune Valérie Giard

Pe baza ascultărilor telefonice peste 1,3 tone de cocaină și mai bine de 445 de kg de rășină de canabis au fost confiscate de autorități din containerele depozitate în port. Prețul unui kg de cocaină variază între 2.500 și 4.000 de euro, astfel încât un angajat din port care avea anumite responsabilități putea să câștige până la 150.000 de euro iar cei de pe mașinile care ridicau containerele puteau să câștige până la 50.000 de euro.

Președintele curții mai spune că traficul este uneori extrem de riscant și a dat și un exemplu, un docher pus sub acuzare a fost găsit mort în 2020 după ce a fost  răpit chiar de la domiciliul său.