
Special Paris
Rusia celebrează 80 de ani de la victoria de la Stalingrad, un simbol exploatat de Vladimir Putin în plin război în Ucraina
2 februarie 2023: Presedintele Rusiei, Vladimir Putin s-a deplasat la Volgograd, fostul Stalingrad pentru a marca cei 80 de ani de la victoria sovieticilor împotriva Germaniei naziste.

Președintele Vladimir Putin s-a deplasat la Volgograd pentru a marca cei 80 de ani de la victoria sovieticilor împotriva Germaniei naziste. Un moment important din al Doilea Război Mondial, devenit un simbol patriotic pentru ruși.
Suntem în 2023 iar momentul a fost marcat prin dezvelirea unui bust al dictatorului sovietic Iosif Stalin, în orașul Volgograd, fostul Stalingrad.
Aici, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia este din nou amenințată de tancurile germane. El a făcut referire la blindatele Leopard 2 promise de Occident Kievului.
Vladimir Putin nu a ratat ocazia pentru a face o paralelă între războiul dus împotriva lui Hitler și campania militară pe care o duce în Ucraína. Amintim, de la începutul ofensivei pe care a declanșat-o în Ucraina, pe 24 februarie, Vladimir Putin spune că responsabili politici aflați la putere la Kiev sunt neonaziști.
Iar mai multe state occidentale au promis să livreze Kievului tancuri grele, de fabricație germană.
"Rusia nu va trimite tancuri la frontierele occidentale dar avem cu ce să răspundem și nu ne vom limita la utilizarea de vehicule blindate", a amenințat liderul de la Kremlin.
Dar, ce reprezintă bătălia de la Stalingrad pentru rușii de astăzi?
Andreï Kozovoï este profesor de istorie rusă și sovietică la Universitatea din Lille: "Bătălia de la Stalingrad a fost mereu descrisă de sovietici și de ruși drept "bătălia bătăliilor", un mit întreg a luat naștere în jurul acestei bătălii. Mai întâi, spre gloria lui Stalin –cât era încă în viață, până la moartea sa în ’53, iar apoi, spre gloria Partidului Comunist sovietic și a poporului care, împreună, au învins nazismul și au marcat cursul celui de-al Doilea Război Mondial. Iar la ora actuală, același mit este celebrat de Vladimir Putin, la fel cum se întâmplă an de an. Este un refugiu, un ultim refugiu în memoria sovietică pentru cei care caută să își justifice un război exterior".
Se servește Vladimir Putin de Stalingrad pentru a-și justifica războiul din Ucraina?
Andreï Kozovoï: "Da, exact. Este mai actual ca niciodată ce face el. O paralelă este făcută între Stalingrad -1943 și 2023 – anul în care Kremlin speră să obțină o victorie în războiul din Ucraina. Iar în plus chiar există această retorică a Kremlinului –în jurul nazismului din Ucraina- pentru a justifica invazia. Este cheia politicii duse de Vladimir Putin pentru a spune că ceea ce se întâmplă în 2023 în Ucraina este justificat. Acum, deși Vladimir Putin este ortodox dar este o persoană foarte superstițioasă în special în privința cifrelor. Iar pentru el, 2023 este anul care îi va aduce o victorie rusă în Ucraina".
Aderă populația rusă la acest discurs?
Andreï Kozovoï: "Aceasta este marea dilema. Există diverse forme de a reacționa. Dar prima este că oamenilor le este frică să nu fie reținuți. Le e teamă să spună ceva rău de război, în public ori într-un spațiu semi-privat, căci există exemplul recent al unui cuplu care a fost denunțat de patronul unui restaurant după ce a discutat la masă despre războiul din Ucraina și critica politica dusă de Kremlin. Polițiștii au venit, i-au reținut pe cei doi și i-a eliberat după ce au achitat o amendă mare. Iar o astfel de poveste nu incită pe nimeni să creadă autoritățile ruse. Dar, rămânem pesimiști și în privința rușilor care spun că înțeleg politica dusă de Vladimir Putin".
Cum putem cataloga această reabilitare a lui Stalin?
Andreï Kozovoï: "Există sondaje realizate cu mult înainte de invazia rusă a Ucrainei care nu ne incită să fim optimiști. Majoritatea celor care au răspuns la cercetare cred că Stalin a fost un mare líder. Apoi, numele lui Stalin apare în mod constant ca personaj istoric preferat de ruși. Iar de-a lungul anilor a devenit chiar preferatul rușilor. Acum, dacă întrebăm tinerii cine a fost Stalin, avem răspunsuri vagi și chiar eronate. Așadar, trebuiem să fim prudenți cu aceste cifre. Dar, bineînțeles există o fascinație pentru Stalin. Este omul care a condus cu putere și a făcut din Rusia o super-putere nucleară în anii '40".