
Special Paris
Franța: O clădire cu 78 de apartamente, demolată din cauza eroziunii de coastă
Distrugerea clădirii ''le Signal'' din Soulac-sur-Mer (Gironde) începe vineri, 3 februarie 2023

Vă propun să mergem pentru câteva minute în Gironde, în sud-vestul Franței, în localitatea Soulac-sur-Mer, o localitate preferată mai ales în vacanțele de vară. Într-o perioadă în care avântul imobiliar era de multe ori excesiv pentru acea epocă, în 1967, s-a construit la 200 de metri de apele Oceanului Atlantic o clădire impunătoare. Patru etaje și 78 de apartamente iar numele clădirii, parcă premonitoriu este Le Signal/ ''Semnalul''.
Locul a ajuns rapid în topul opțiunilor turiștilor. Până aici totul pare desprins dintr-o carte poștală numai că, în timp, eroziunea de coastă a făcut ca distanța până la apă să se micșoreze din ce în ce mai mult și așa au apărut problemele. Din 2014 clădirea nu mai este locuită iar astăzi a ajuns în etapa demolării. Autoritățile au decis în ianuarie 2014 să evacueze clădirea după o perioadă de ploi și maree puternice, perioadă care a antrenat deplasarea nisipului din dune. Clădirea era amenințată atunci cu prăbușirea. Oamenii de știință spun că litoralul nisipos din golful Gascogne ar putea să se retragă cu 50 de metri până în 2050. Schimbările climatice vor accentua procesele de eroziune datorate valurilor, vânturilor și mareelor.
Stéphane Buchou este deputat în Vendée. El este autorul unui raport legat de eroziunea din zonele de litoral, raport publicat în 2019. El explică la microfonul RFI situația din această zonă devenită simbol pentru ceea ce înseamnă eroziunea, fenomen de care încep să fie conștienți locuitorii din sute de comune ale Franței. ''Este în același timp un simbol și un simptom. Un simbol pentru că este prima clădire victimă în proporțiile pe care le cunoaștem despre acest fenomen și apoi este, în același timp, un simptom pentru că este ilustrarea a ceea ce nu mai trebuie să facem, adică să continuăm să construim în zonele care sunt amenințate. Trebuie mai întâi cartografiat corect litoralul pentru a cunoaște terenurile care sunt amenințate pe termen mediu și lung de acest fenomen al eroziunii de coastă și acolo unde avem o amenințare iminentă să nu construim. Este primul lucru de făcut și, bineînțeles, să informăm cât mai devreme posibil persoanele care vor să se instaleze pe aceste terenuri amenințate'', spune Stéphane Buchou.
La Soulac-sur-Mer vor sosi pe lângă ministrul tranziției ecologice și coeziunii teritoriale, a secretarului de stat însărcinat cu ecologia și destui privitori printre care se vor afla și foști proprietari de apartamente.Vincent Duprat are 76 de ani și este unul din proprietarii evacuați din clădirea Le Signal. Soția sa spune că ''de la un an la altul, nu mai recunoaștem peisajul''. Cei doi au părăsit clădirea în ianuarie 2014.
Le Signal a fost singura clădire finalizată dintr-un vast proiect imobiliar, cu mai bine de o mie de apartamente, care ar fi trebuit să prindă viață în această zonă. Pentru Vincent Duprat a fost ''o eroare umană'', ''un vis tranformat în coșmar'' pentru ''oamenii de condiție modestă'', după cum s-a confesat colegilor de la AFP. La sfârșitul lui 2020, după ani de luptă juridico-administrativă, proprietarii au primit o indemnizație de aproximativ 70% din valoarea inițială a locuinței. Acum peisajul este unul trist, departe de cartea poștală de acum câțiva ani.
Autoritățile din zonele litorale direct amenințate de eroziune vor fi forțate până la urmă să decidă dărâmarea construcțiilor a căror siguranță nu mai poate fi garantată. Este cazul în Seine-Maritime, unde campingul situat în Quiberville va fi instalat într-un alt loc, mai departe de valuri, dar și al altor teritorii, după cum explică la RFI, Stéphane Buchou, deputat în Vendée.
''Printre teritoriile cele mai amenințate citez Martinica, în teritoriile de peste mări, o comună cum este Biscarosse care este amenințată de eroziune în zonele de coastă și apoi avem teritorii în departamentul La Manche, dar și în departamentul meu, Vendée care sunt direct vizate'', spune Stéphane Buchou .
Demolarea clădirii abandonate este programată să dureze trei săptămâni. Un eveniment trist care a costat mult din punct de vedere ''emoțional și de patrimoniu și, probabil, a deteriorat imaginea localității la un moment dat", spune directorul Médoc Atlantique, Frédéric Boudeau. El este în cele din urmă optimist și spune că vede în această demolare devenită simbolică o cale de a ''începe altceva din nou''.
În Franța, aproape 870 de municipalități din zonele de coastă sunt amenințate de eroziune. Datorită legii pentru climă, acestea pot beneficia de asistență financiară și tehnică pentru a anticipa riscurile. Până acum, numai 126 au solicitat acest sprijin.