Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Marsilia, primul oraș francez care va găzdui flacăra olimpică

Flacăra olimpică va ajunge în primăvara anului viitor la Marsilia, au anunțat organizatorii.

Flacăra olimpică va ajunge în primăvara anului viitor la Marsilia, au anunțat organizatorii.
Flacăra olimpică va ajunge în primăvara anului viitor la Marsilia, au anunțat organizatorii.
Sursa imaginii: 
© STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Marsilia va fi primul oraș francez care va găzdui flacăra olimpică. Evenimentul mult așteptat va avea loc în primăvara anului viitor. Flacăra olimpică va traversa apoi peste 60 de locuri din Franța până va ajunge în punctul final al călătoriei care va fi Parisul. Data este una plină de simboluri și anume 14 iulie, când se sărbătorește Ziua Națională a Franței.

Alegerea Marsiliei nu a fost deloc întâmplătoare. Orașul este "pasionat de sport, cald, popular și multicultural", spune Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris, citat de AFP.

Marsilia are legătură cu Grecia, colonia Massalia a fost fondată de greci în jurul anului 600 î.Hr. Mai mult, echipa de fotbal, Olympique de Marseille a câștigat în 1993 Cupa Campionilor Europeni, adică Liga Campionilor de astăzi, un eveniment de care locuitorii sunt foarte mândri cu atât mai mult cu cât este și singurul club francez care a reușit această performanță. Flacăra olimpică va ajunge la Marsilia din Grecia, la bordul vasului Belem, după o ceremonie care va avea loc la Olympia.

Va fi o mare petrecere populară cu diferite evenimente și întreceri sportive, o adevărată sărbătoare a ''fraternității, diversității și solidarității'', după cum spune Benoît Payan, primarul din Marsilia. Traseul flăcării olimpice prin Franța va fi public în luna mai, dar Tony Estanguet spune că ''ștafeta flăcării trebuie să fie spectaculoasă și populară'' și că va include cam toate regiunile importante ale țării.

Se știe sigur data la care va ajunge la Paris și anume cu 10 zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Este vorba despre Ziua Națională a Franței, 14 iulie. Până atunci continuă pregătirile. Jocurile Olimpice de la Paris promit spectacol și festivități cu totul deosebite, pe măsura renumelui de ''oraș al luminilor'' pentru capitala Franței.