
Special Paris
Franța: Deputații dezbat, de luni, controversatul proiect de lege privind reforma pensiilor
cei_577_de_deputati_francezi_vor_demara_luni_6_februarie_2023_dezbaterile_privind_proiectul_de_lege_privind_pensiile.

Pentru șeful statului, reforma pensiilor este una emblematică pentru al doilea mandat – după ce în primul mandat a fost nevoit să renunțe la ea.
Dar, sindicatele și milioanele de manifestanți sunt hotărâți să blocheze proiectul de lege.
Şefa Guvernului, Élisabeth Borne și-a înmulțit ieșirile în presă pentru a explica reforma sa. Ea susține că nu este ușor să ceară francezilor să lucreze, progresiv, mai mult timp dar că trebuie să o facă.
Reamintim, reforma vizează o creștere a vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani. Practic, treptat, de la 1 septembrie se dorește adăugarea a câte 3 luni, pe an, pentru a se ajunge la 64 de ani, în 2030.
Prim-ministra susține că există un dezechilibru al sistemului de pensii iar cu cât reforma va fi realizată mai târziu, cu atât rezultatul va fi mai brutal.
Acum, în Parlament, deoarece nu există o majoritate absolută, aliații liderului de la Palatul Elysée au nevoie de susținerea celor 62 de deputați de la formațiunea Republicanii – care militează de mult timp pentru o creștere a vârstei de pensionare.
Președintele formațiunii, Éric Ciotti susține că dacă reforma nu este făcută acum, pe viitor nu va exista acoperirea financiară pentru plata pensiilor.
Dar, susținerea reformei de această tabără nu este deloc certă.
Dezbaterea la Adunarea Națională se va încheia pe 17 februarie, cel târziu, iar textul va fi preluat de Senat.
Între timp, francezii sunt din ce în ce mai puternic împotriva reformei, după cum o arată un sondaj Ipsos efectuat la începutul lui februarie. Doi din trei francezi susțin mobilizarea sindicatelor împotriva proiectului de lege.
Potrivit sondajului Ipsos, pentru 36% dintre francezi, protestele nu vor reuși să schimbe nimic.
Bineînțeles, francezii nu stau cu brațele în sân.
Deja, de luni seară, intră în grevă salariații de la căile ferate - SNCF dar și cei din sectorul energetic, rafinăriile și depozitele de carburant. Mulți francezi se tem că va exista, din nou, o penurie de carburant la pompă și s-au aprovizionat, în ultimele zile, cu benzină și motorină.
Pe de altă parte, greva din sectorul feroviar cade într-un moment de vacanță școlară, pentru anumite departamente ale Franței, dar, chiar și așa, francezii spun că înțeleg greva și că o susțin.
Pe 7 și pe 8 februarie, se vor afla în grevă timp de 48 de ore angajații din porturile Havre și Rouen precum și cei de la rafinăriile din Normandie. Dar, salariați din mai multe sectoare ale economiei vor suspenda munca și pe 11 februarie, la apelul a 8 principale sindicate naționale.