
Special Paris
Turcia și Siria: Franța oferă un ajutor de urgență populației civile
Turcia: Echipe de salvare cauta de supravietuitori în urma cutremurului care a lovit Turcia si Siria si a fost resimtit si în Cipru si Liban, 6 februarie 2023.

Ozgur Inan este o franțuzoiacă de origine kurdă care a fost surprinsă de puternicele cutremure într-un moment în care se afla în vizită la família sa, în Turcia, la Pazarcik.
Ea a reușit să iasă în timp util din imobilul în care se afla în momentul tragediei, dar, din păcate nu a reușit să îsi salveze întreaga familie. O persoana era imobilizata la pat si nu a putut fi evacuata.
Ozgur Inan: “Am auzit un zgomot puternic. Pământul a început să se miște, zidurile s-au deschis. Ne-am precipitat pentru a ieși din apartament. Pe culoarul imobilului, ne-am întâlnit cu alți oameni care erau panicați. Ușa de ieșire nu se dechidea deoarece nu mai funcționa electricitatea. Oamenii au spart un geam pentru ca să putem ieși din clădire. Am reușit să ieșim, lumea a încercat să se ascundă în mașini, cei care aveau. Unii erau în picioarele goale, îmbrăcați sumar, în pijama, panicați. Am căutat să ne deplasăm spre spații în care nu aveam în jur imobile. Apoi a început o ploaie puternică și a fost foarte frig. Imobile întregi s-au prăbușit cu totul în jurul nostru. Am pierdut un membru al familiei deoarece era imobilizat în pat și nu am reușit să îl scoatem în timp util. Imobilul nostru s-a prăbușit și credem, din acest motiv, că și-a pierdut viața”.
Ozgur Inan povestește că supraviețuitorii intervin chiar ei pentru a-i salva pe cei prinși sub dărâmături: "În cartierul în care ne regăsim nu văd autorități. Oamenii încearcă să salveze pe cei care au fost suprinși sub dărâmături. Pentru asta, cei care au supraviețuit sparg ei singuri ziduri și le mută pentru a putea avea un acces către cei suprinși înăutru. Circa 8 oameni au fost salvați așa".
Între timp, cifrele se modifică de la o oră la alta, dar, bilanțul comun – realizat de autoritățile din Turcia și Siria, indică 2.300 de decese.
Partea turcă vorbește de 1.500 de morți și de cel puțin 8.500 de clădiri distruse – motiv pentru care teama este că bilanțul uman ar putea fi și mai mare, odată ce va exista un acces în detaliu la aceste clădiri distruse.
În Siria vecină, autoritățile anunță 800 de morți și 2.300 de răniți. Până acum au fost numărate mai bine de 400 de clădiri care s-au prăbușit ori au fost distruse parțial.
De fapt, cutremurele au fost resimțite până în Cipru și Liban.
În Franța, mai multe ONG-uri s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul acestor două țări.
Hervé Roy este doctor și este responsabilul medical al ONG-ului Secouristes sans frontières – este un ONG care dispune de echipe care acordă primul ajutor în caz de catastrofe.
Specialistul explică faptul că întreg personalul care intervine în urma cutremurelor se află într-o cursă contracronometru: "Într-o astfel de catastrofă, există problema degajării cât mai urgente a spațiilor pentru a putea fi eliberate victimele. Iar asta este o cursă contracronometru. Apoi, există partea de ajutor medical - pentru a se putea ocupa de victimele care au fost scose de sub dărâmături și de toate victimele colaterale. Totodată, este foarte importantă comunicarea dar și să se intervină de urgență pentru a prelua cât mai multe victime. Este clar că trebuie intervenit în primele ore pentru a exista șanse să fie găsiți supraviețuitori. Cu cât intervenim mai târziu, riscul este să nu mai găsim persoane în viață".
De ce au nevoie medicii și echipele de salvare?
Hervé Roy: "Este nevoie de material pentru intervenții de urgență dar și pentru patologii cronice. Fiind un număr atât de mare de victime avem nevoie de material pentru ca un maximum de victime să poată beneficia de prim ajutor. Dar nu trebuie uitate nici persoanele care suferă de diverse afecțiuni care au, sau nu, o legătură cu seismele. La această oră noi adunăm aceste materiale și ne pregătim să plecăm acolo".
RFI a stat de vorbă și cu Hakan Bilgin – este responsabilul Médecins du monde în Turcia: "Avem clinici în interiorul Siriei, una se află aproape de frontiera cu Turcia iar ea a fost parțial distrusă. Aici se tratau mai bine de 400 de pacienți pe zi. Acum, nu mai pot fi făcute intervenții chirurgicale, pentru moment deoarece sălile de operații nu mai există, această parte a clădirii s-a prăbușit. Încercăm să degajăm dărâmăturile cât mai repede, pentru a crea un culoar de acces în clinică".