
Special Paris
Adunarea Națională, Franța: Zeci de mii de amendamente au fost depuse la proiectul legii pensiilor
discutiile_vor_fi_foarte_aprinse_in_adunarea_nationala_in_urmatoarele_zile._aici_se_discuta_proiectul_de_reformare_a_sistemului_de_pensii._practic_se_doreste_cresterea_varstei_de_pensionare.

17.800 de amendamente au fost formulate și depuse de principala forţă de opoziţie, coaliţia de stânga Nupes.
1.100 de amendamente au fost depuse de partidul Republicanii-conservatorii francezi- iar 400 au fost depuse de formațiunea Renaissance, fostul partid prezidenţial La République En Marche.
Iar cu acest număr ridicat de amendamente putem înțelege imediat cu ce dificultăți se confruntă șefa Executivului, Elisabeth Borne pentru a obține o majoritate care să îi susțină reforma.
Practic, ceea ce dorește Guvernul este decalarea vârstei de pensionare, de la 62 de ani la 64 de ani, până în 2030. Treptat, de la 1 septembrie se dorește adăugarea a câte 3 luni, pe an, pentru a se ajunge la 64 de ani, în 2030.
Apoi, regimurile speciale existente în prezent vor fi toate eliminate.
Sindicatele au stabilit, deja, două principale zile de grevă: marți 7 și sâmbătă 11 februarie. Dar, unele sindicate au ales să rămână în grevă timp de 48 de ore.
Spre exemplu, luni seară au intrat în grevă salariații de la SNCF – căile ferate franceze. Circulă doar 1 TGV din 2 și 3 trenuri regionale din 10. Iar miercuri se vor afla în grevă salariații SNCF care se ocupă efectiv de căile ferate.
Luni au declanșat o grevă de 48 de ore și angajații din sectorul energetic. Spre exemplu, mai multe centrale nucleare și-au scăzut la jumătate producția de electricitate.
Totodată, salariați din mai multe porturi ale Franței se află în grevă de luni seară și până miercuri dimineață.
Marți, se va protesta la Paris și în mai toată Franța. Reamintim, la ultimele două manifestații, au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva acestei reforme, considerate de sindicate drept una injustă – milioane de salariați, în întreaga Franță.
Iar sâmbătă va fi o nouă zi de grevă dar și de manifestații. Sindicatele reprezentative de la căile ferate franceze- SNCF vor manifesta sâmbătă, pe 11 februarie, când începe vacanța școlară în numeroase zone ale Franței. Inițial au prevăzut să se afle în grevă, dar, luni au hotărât ca pasagerii să nu devină victimele unei greve.
Şefa Executivului a susținut mereu că reforma este “necesară” pentru echilibrul sistemului de pensii și că elementul cheie este o economie care se va face, până în 2030 de 18 miliarde de euro.
Acum, scoaliția de stânga - Nupes reproșează guvernului că obstrucționează dezbaterile.
Motivul: reforma pensiilor nu a fost depusă în Parlament ca un proiect de lege clasic ci ca un text bugetar, în cadrul legii de programare a securității sociale – ceea ce permite Executivului să limiteze durata dezbaterilor.
Astfel că, la Adunarea Națională, discuțiile trebuie să se încheie pe 17 februarie, la miezul nopții. Iar asta, chiar dacă deputații nu s-au pronunțat pentru totalitatea reformei.
Iată de ce analiștii se așteaptă la o adevărată cursă contracronometru în care, așa cum spunea Pieyre-Alexandre Anglade - vice-președintele comisiei de Afaceri Europene de la Rennaissance: “nu trebuie lăsat deloc microfonul opoziției”.
Este proiectul care va determina viitorul acestui ultim mandat prezidențial al lui Emmanuel Macron, consideră analiști francezi.