Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Instagram obligat de justiție să retragă conținut ce promovează băuturi alcoolice

instagram_parte_a_grupului_meta_este_constransa_de_justitia_franceza_sa_retraga_continutul_promovat_de_o_serie_de_influenceri_care_fac_publicitate_ilicita_la_bauturi_alcoolice.

Instagram, parte a grupului Meta, este constrânsa de justitia franceza sa retraga continutul promovat de o serie de influenceri care fac publicitate ilicita la bauturi alcoolice.
Instagram, parte a grupului Meta, este constrânsa de justitia franceza sa retraga continutul promovat de o serie de influenceri care fac publicitate ilicita la bauturi alcoolice.
Sursa imaginii: 
© Lionel BONAVENTURE / AFP

Instagram –parte a grupului Meta – este constrâns de justiția franceză să retragă conținutul afișat pe pagina unor influenceri la băuturi alcoolice, pe motiv că este publicitate ilícită. O procedură a fost deschisă de asociația Addictions Franța. Amintim, consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătății.

France Presse a numărat 37 de publicații promovate de circa 20 de influenceri diferiți dar care reprezentau, împreună, mai bine de 5 milioane de abonați.

Imediat după sentință, France Presse a constatat că acest conținut online nu mai putea fi accesat.

De partea sa, grupul Meta a precizat că s-a conformat deciziei date de tribunal dar a subliniat că ea nu este o decizie definitivă și că va face obiectul unui apel.

Pentru asociația aflată la originea plângerii, este "o victorie istorică împotriva sponsorizării publicității la alcool și difuzată online", după cum a precizat Addictions France într-un comunicat.

Timp de 18 luni, asociația a contactat influencerii pentru a-i determina să retragă conținutul în cauză. Cererea asociației a fost formulată în baza unei legi ce există în Franța din 1991 și care încadrează, foarte strict, de altfel, publicitatea la băuturile alcoolice.

Unii influenceri au fost sensibili la demersul asociației dar, nu toți. Unii nu au răspuns solicitării iar alții au refuzat, pur și simplu, să recunoască ilegalitatea publicațiilor, explică, pentru France Presse, un reprezentant al Addictions France

Conform legislației franceze, aceste postări trebuie să se limiteze la un conținut informativ.

Decizia dată acum arată cât de grea poate fi o bătălie dusă de puterea publică și de ONG-uri pentru a responsabiliza reprezentanții unor platforme online în ceea ce privește conținutul pe care îl găzduiesc și promovează.

Iar ca să vorbim puțin și de adicția de alcool, francezii numai ce au ieșit dintr-o lună fără alcool- Dry January.  Nu au inventat ei această lună fără alcool ci, este o idee britanică. Dar, în Franța mulți sunt cei care decid, ca timp de o lună, după excesul făcut după sărbătorile de iarnă, să se oprească preț de 31 de zile. Cu ce beneficii, explică la microfonul RFI profesorul în adicții și psihiatru Amine Benyamina : "Există multe beneficii, așa cum o pot demonstra studii importante, realízate în Marea Britanie: o mai bună calitate a somnului, o diminuare a greutății, ameliorarea tensiunii arteriale, o mai bună calitate a pielii, o creștere a veniturilor – căci alcoolul este scump. Iată, deci, că există un număr important de beneficii. Să nu uităm de ameliorarea concentrării și a atenției dar și de o diminuare a oboselii".

Specialistul în adicții explică și că dacă ajungem să facem o pauză de o lună ne regăsim capacitatea de a gestiona lucrurile:  “Deseori ne regăsim într-o negare a ceea ce se întâmplă. Consumăm alcool în mod regulat și ne spunem că este o amprentă socială și nu realizăm că acest gest s-a instalat foarte bine în viața noastră de zi cu zi. Dar, dacă ne oprim o anumită perioadă, 30 de zile, ne recuperăm libertatea de a spune “nu”. Ajungem să nu mai bem la fiecare aniversare, la o mică festivitate. Pur și simplu ajugem să fim stăpâni pe consumul nostru de alcool".