Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul din Ucraina: Giganții petrolieri au avut beneficii record în 2022

sediul_central_al_totalenergies_aflat_in_cartierul_de_afaceri_la_defense_paris.

Sediul central al TotalEnergies aflat în cartierul de afaceri La Défense, Paris.
Sediul central al TotalEnergies aflat în cartierul de afaceri La Défense, Paris.
Sursa imaginii: 
© Christophe Archambault, AFP

Cele mai mari 5 grupuri petroliere din lume – TotalEnergies, ExxonMobil, Chevron, BP și Shell – cumulează, pentru 2022, un beneficiu de 153,5 miliarde de dolari. Cifre stratosferice care nu fac altceva decât să relanseze discuția despre redistribuția și utilizarea bogăției.

Atât timp cât magnații petrolului câștigă, ei vor continua să mizeze pe hidrocarburi.

După pierderi ce au atins un nivel istoric, în 2020, pe fondul pandemiei de Covid, cele mai importante 5 companii petroliere afișează, la ora actuală, profituri la fel de inedite, pentru 2022: 153,5 miliarde de dolari beneficiu net.

Pe fondul unei cereri foarte mari a avut loc o creștere a prețurilor la gaz și petrol. Apoi, a intervenit războiul din Ucraina iar prețurile au urcat la niveluri atipice.  

Grupul TotalEnergies anunță, de la sediul central din Paris, un beneficiu de peste 19 miliarde de euro – o creștere cu 28% comparativ cu anul 2021. Este un record absolut. Să nu uităm că TotalEnergies a pierdut, ca urmare a plecării din societăți aflate în Rusia circa 15 miliarde de dolari.

Un megaprofit care relansează dezbaterea națională privind redistribuția bogăției dar și în ceea ce privește eventualele compensații ce ar trebui acordate consumatorilor afectați de creșterea prețului la pompă.

Dar, dezbaterea este mondială, dacă ne uităm și la restul coloșilor din sector: 59 de miliarde de dolari este rezultatul net realizat de americanul ExxonMobil iar 36 ,5 miliarde de dolari a încasat compatriotul său, Chevron.

Aproape 28 de miliarde de dolari a obținut britanicul BP, în ciuda unei pierderi nete de 2,5 miliarde de euro suferite din cauza contextului ruso-ucrainean.

Iar circa 40 de miliarde de euro a încasat britanicul Shell.

Acum, în acest clasament al giganților poate fi adăugată o companie aflată sub controlul statului norvegian-  Equinor. Beneficiul net a triplat în cursul anului 2022 iar Equinor a ajuns la peste 28 de miliarde de dolari. Este cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de o companie norvegiană.