
Special Paris
Războiul din Ucraina și rentabilitatea "scandaloasă" a companiilor petroliere
grupul_totalenergies_anunta_un_beneficiu_de_peste_19_miliarde_de_euro._un_record_absolut.

Cum pot fi explicate aceste cifre record, această rentabilitate ieșită din comun?
Explică la microfonul RFI economistul francez Maxime Combes: "Sunt super profituri deoarece aceste grupuri nu au inventat nimic nou, noi produse: nu și-au ameliorat procesul de producție. Ele beneficiază, pur și simplu de imensa creștere a prețurilor la energie. Aceste grupuri sunt implicate de-a lungul întregului lanțul de valori – de la explorarea zăcământului, la extracție, transport, tratare, rafinare și distribuția produselor până la consumatorul final. Iar la fiecare etapă, ele beneficiază de creșterile de preț cauzate de sfârșitul pandemiei, de cererea creată odată cu repornirea economiei mondiale și a tensiunilor create odată cu mondializarea schimburilor comerciale iar ulterior s-a adăugat și războiul din Ucraina. Iar fiecare dintre acestea a făcut ca la fiecare etapă să existe un jackpot".
Ne aducem aminte că TotalEnergies, la fel ca alte societăți, a ales să se distanțeze de principalul partener rus, Novatek. Chiar și așa, putem spune că războiul din Ucraina umple conturile giganților petrolieri?
Economistul Maxime Combes : "Asta este foarte clar ! O arată rezultatul acestor companii. Dar, TotalEnergies nu s-a retras, nici până în acest moment, complet, din Rusia. În octombrie, TotalEnergies a obținut dividendele anuale de la Novatek, nu știm ce a făcut cu ele dar cu siguranță banii ar fi mult mai utili la reconstrucția Ucrainei decât la plata acționarilor TotalEnergies. Iar dacă nu ținem cont de aceste estimări înscrise de TotalEnergies în contabilitatea sa, de fapt, profitul nu este de 19 miliarde de euro ci, undeva la 34 ori chiar 35 de miliarde de euro. Deci, da, TotalEnergies are un beneficiu important de pe urma războiului din Ucraina. Căci acest război a determinat o creștere a prețurilor la energie, peste tot pe planetă, iar TotalEnergies a profitat la fiecare etapă din lanțul de producție, la fel cum a fost cazul și pentru restul giganților energetici".
Dar, un super profit pentru sectorul petrolier poate însemna și super pierderi pentru planetă.
Economistul Maxime Combes: "Este adevărat. Un super profit egal super pierderi pentru mediul înconjurător. Iar atât timp cât va fi un jackpot pentru giganții petrolieri, lupta dusă împotriva încălzirii globale va fi un eșec. Iar astfel, există mai multe dileme. Iar una ar fi cum ar fi posibil ca aceste super profituri să fie, în parte, recuperate de puterea publică pentru a putea susține toate politicile publice, inclusiv pentru a putea diminua inflația. Practic, aceste grupuri percep o parte din venitul fiecăruia dintre noi la fiecare trecere printr-o benzinărie în timp ce giganții petrolieri achită impozite extrem de mici. Se știe că TotalEnergies nu a plătit impozitul pe societate în 2019 și nici în 2020 și nu este cert că va achita în 2021 ori în 2022. Iar dacă noua taxă europeană pe super profituri chiar va fi aplicată grupurilor europene, Franța ar urma să recupereze doar câteva zeci de milioane de euro. Așadar, urmează să aflăm unde vor merge aceste super încasări – în buzunarul acționarilor, probabil. Ce este cert, cu cât TotalEnergies încasează un profit mai mare, cu atât crește venitul acționarilor iar pentru energiile regenerabile vor ajunge câteva firimituri".