Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: ONG-uri cer redeschiderea unor coridoare umanitare pentru a se putea interveni în zonele afectate de cutremur

Siria, 7 februarie 2023: Echipe de salvare si civili cauta supravietuitori printre darâmaturi, localitatea Besnaya, în provincia Idleb, zona puternic afectata de cutremurele produse pe 6 februarie 2023.

Siria, 7 februarie 2023: Echipe de salvare si civili cauta supravietuitori printre darâmaturi, localitatea Besnaya, în provincia Idleb, zona puternic afectata de cutremurele produse pe 6 februarie 2023.
Siria, 7 februarie 2023: Echipe de salvare si civili cauta supravietuitori printre darâmaturi, localitatea Besnaya, în provincia Idleb, zona puternic afectata de cutremurele produse pe 6 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
© OMAR HAJ KADOUR / AFP

Bilanțul cutremurelor produse la începutul săptămânii în Turcia și în Siria indică 12.000 de morți. Iar cifrele tot cresc de dimineața până seara, în timp ce serviciile de urgență intervin printre dărâmăturile imobilelor prăbușite.

În Siria, deja devastată după 11 ani de război, accesul echipelor de ajutor umanitar este un aspect delicat în special în regiunea Idleb, aflată în mâinile grupărilor rebele și a jihadiștilor.

Raphaël Pitti este medic umanitar și unul dintre responsabilii ONG-ului Mehad și explică la microfonul RFI situația din Idleb:

"Este o zonă în care locuiesc undeva la 4,2 milioane de oameni. Iar dintre aceștia, 2,8 milioane sunt persoane ce au fost deplasate din zone de război. Acești oameni trăiesc în tabere speciale. Ei trăiesc în corturi, în mici cabane improvizate la care au pus un acoperiș din aluminiu, în cel mai bun caz. Dar, în urma cutremurelor de la începutul săptămânii, totul a fost ras. Cei care se aflau într-un cort se pot considera fericiți, au supraviețuit tocmai din acest motiv. În rest, casele sunt fisurate, oamenii nu îndrăznesc să intre în ele. Un amic, chirurg, mi-a spus că oamenii preferă să rămână afară.

Dar, afară este extrem de frig, ninge dar și plouă. Căștile Albe, securitatea civilă, lucrează intens pentru a găsi supraviețuitori, printre dărâmături. Dar, timpul trece, apoi tinem cont și de frigul de afară și deci, de riscul de hipotermie iar șansele sunt din ce în ce mai mici să găsim oameni în viață. La un moment dat, va trebui să oprim căutările printre dărâmături. E un dezastru".

Această zonă, Idleb, controlată de rebeli și de jihadiști, mai este aprovizionată doar prin intermediul unui singur coridor umanitar, cel de la Bab al-Hawa, la frontiera cu Turcia. Deschiderea acestui coridor a fost negociată cu Moscova și Damasc, sub egida ONU. Menținerea acestui culoar necesită o aprobare care trebuie reînnoită la fiecare 6 luni. Cum poate fi adus un ajutor la ora actuală?

Raphaël Pitti: "Postul de frontieră de la Bab al-Hawa este încă deschis pentru camioanele care aprovizionează regiunea dar el este închis pentru persoane, ceea ce înseamnă că nu putem traversa bolnavii. Nu putem evacua răniți spre Turcia, cum se întâmpla înainte. Iar spitalele din zonă sunt extrem de aglomerate, există foarte multe victime. Sunt oameni care au fost efectiv striviți deci sunt nevoi medicale cu totul speciale. Ne așteptăm ca numărul victimelor să crească în zilele următoare".

Dar, pasajul de la Bab al-Hawa se află chiar pe fâșia care a fost afectată de cutremure.

Raphaël Pitti:  "Da. Multe din șosele sunt distruse ceea ce pune adevărate probleme pentru transportul de material medical în interiorul Siriei. Iar în Idleb, există doar 70 de paturi de reanimare, nu există suficient oxigen și nici suficiente laboratoare de analize pentru numărul de pacienți care există. Din păcate, trebuie să ne așteptăm ca în perioada următoare să crească semnificativ numărul deceselor".

Putem spera la deschiderea unor noi culoare umanitare?

Raphaël Pitti: "Da, comunitatea internațională sper să obțină cât mai urgent o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a fi discutată redeschiderea unui cordior umanitar care trecea prin Bab al-Salam. Este un coridor închis în prezent, la fel ca alte două. Ceea ce noi cerem este redeschiderea acestor culoare umanitare. A cât mai multe. Bineînțeles, nu pentru 6 luni ci pentru un an, dat fiind faptul că trebuie reconstruită zona și pentru că trebuie să ne ocupăm de milioane de persoane ce au de suferit de pe urma cutremurelor".