Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Volodimir Zelenski: "Dacă Putin câștigă acest război, va începe același lucru în altă parte"

presedintele_ucrainei_volodimir_zelenski.

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Sursa imaginii: 
Ukraine Presidency

Președintele Volodimir Zelenski a acordat, la Kiev, un interviu jurnaliștilor francezi de la publicația Le Figaro dar și celor germani de la Der Spiegel. El a fost publicat în aceeași zi în care liderul de la Kiev s-a aflat la Paris, unde, la Palatul Elysée s-a întâlnit cu omologul Emmanuel Macron dar și cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Liderul ucrainean a încurajat Occidentul să lase deoparte ultimele lor reticențe și să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie.

În interviul acordat jurnaliștilor francezi și germani, președintele Ucrainei vorbește despre armata rusă care "a torturat, asasinat, a îngropat oameni de vii. Vă spun, în mod onest, că știam din cărți că astfel de atrocități au existat. Dar nu îmi puteam imagina că așa ceva se poate întâmpla în lumea în care trăim acum", a explicat liderul de la Kiev pentru care "nimeni nu poate garanta că Vladimir Putin se va opri în Ucraina dar că nu va ataca alte țări. Dacă Putin câștigă acest război, el va începe același lucru în altă parte", este de părere Volodimir Zelenski.

El crede că omologul său francez, Emmanuel Macron, s-a schimbat, după ce, la începutul războiului, Emmanuel Macron spunea că "Rusia nu trebuie umilită". "S-a schimbat, cu adevărat, căci, de fapt, Emmanuel Macron a deschis calea pentru livrarea de tunuri și tot liderul francez a susținut candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană", a precizat Volodimir Zelenski.

Cât privește relația cu Germania, Volodimir Zelenski recunoaște că ea a cunoscut diverse faze, că a fost foarte dificilă la început dar, explică el, “când ești în război, nu mai ai timp, căci timpul este diferit, fiecare secundă reprezintă viața cuiva în timp ce rachetele rusești se abat asupra Ucrainei. Nu avem luni la dispoziție pentru a răspunde și nici măcar săptămâni", făcând aluzie la lentoarea cu care Executivul german a ales să îi răspundă în chestiunea tancurilor Leopard.

Dar, spune Volodimir Zelenski, "europenii trebuie să înțeleagă că atât timp cât ne ajută pe noi, se ajută pe ei".

Volodimir Zelenski povestește că după ce a devenit președinte și a observat modul în care Rusia a realizat "o ocupație lentă a Crimeei" a redus, treptat, prezența rusă din spațiul informațional, influența rusă din Parlament și a făcut curat în rândul forțelor de ordine. "Nu știam câți agenți ruși lucrau în serviciile de informații și în armată, dar trebuia să îi demascăm", spune președintele Ucrainei. Dar, se întreabă el, "ce a făcut comunitatea internațională pentru a fi evitat un atac? De ce NATO nu s-a angajat dacă știa că o invazie este posibilă?".  

Şi tot el răspunde: "toate eforturile diplomatice ale partenerilor europeni au eșuat. Cu o zi înainte de invazie, Germania și Franța afirmau, în continuare, că Putin le-a promis că nu va ataca Ucraina”.

Președintele de la Kiev recunoaște că primele zile de război au fost foarte dificile, pentru a putea sensibiliza asupra faptului că statele din apropierea Ucrainei sunt și ele amenințate.

"Pentru ruși, victoria înseamnă să își însușească teritoriul ucrainean", spune Zelenski pentru care victoria înseamnă să apere și să își recupereze teritoriul.

În opinia sa, Rusia dorește să oprească susținerea pe care Occidentul o oferă Ucrainei, în special în ceea ce privesc livrările de echipament militar. 

De de altă parte, Zelenski susține că "în Occident, unii cred că pentru a opri războiul i-ar trebui dat lui Vladimir Putin ceea ce cere –Donbass și Crimeea. Iar astfel, Ucraina ar da posibilitatea Rusiei să ocupe teritoriul ucrainean și să își refacă influența pe care o avea în epoca sovietică". Dar, se întreabă liderul de la Kiev, "ce drept le permite rușilor să își controleze vecinii săi independenți?". 

Pentru Volodimir Zelenski, acordurile de la Minsk – considerate ca o modalitate de a calma lucrurile, erau, în realitate, o concesie făcută Rusiei, ele nu pot fi aplicate. 

"Acordurile de la Minsk  au fost scrise pentru ca nimeni să nu le poată aplica și pentru ca acest conflict să fie înghețat. Nu am observat nicio dorință de a salva independența Ucrainei", a precizat Volodimir Zelenski.