Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Volodimir Zelenski cere, de la Paris, avioane și armament greu “cât mai repede posibil”

presedintele_frantei_emmanuel_macron_il_primeste_la_palatul_elysee_pe_omologul_ucrainean_volodimir_zelenski_8_februarie_2023.

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron îl primeste la Palatul Elysée pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, 8 februarie 2023.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron îl primeste la Palatul Elysée pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, 8 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
AFP - EMMANUEL DUNAND

Emmanuel Macron către Volodimir Zelenski, aflat la Palatul Elysée: “Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații europeni pentru a câștiga războiul”. Președintele francez s-a exprimat în cadrul unei declarații de presă suținută la Palatul Elysée, alături de cancelarul german Olaf Scholz.

După vizita făcută, miercuri, de Volodimir Zelenski la Londra, aseară el s-a întâlnit, la Paris, cu omologul francez, Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Nu a fost o întâlnire în doi ci în trei căci liderul francez l-a invitat și pe cancelarul german, Olaf Scholz pentru a discuta despre ajutorul militar ce ar putea fi acordat Ucrainei.

Cei trei vor participa, joi, la Bruxelles la summitul Uniunii Europene.  Este un semnal puternic că președintele participă personal la această primă reuniune din an a șefilor de stat și de guvern din UE, un semnal de solidaritate europeană, s-a felicitat Olaf Scholz.

La aproape un an de la invazia rusă a Ucrainei, președintele Franței, Emmanuel Macron și-a exprimat determinarea de a acompania Ucraina către victorie, către pace și către Europa dar și de a continua să îi livreze armament francez.

"Rămânem alături de Ucraina, cu fermitate și cu determinarea de a o acompania către victorie, către pace și către Europa și pentru restabilirea drepturilor sale legitime”, a precizat Emmanuel Macron. Și a adăugat că va “continua efortul în ceea ce privește livrarea de mijloace de apărare".

La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a precizat că “aliații vor susține militar Ucraina, atât timp cât va fi necesar”. Cancelarul Olaf Scholz a amintit că Germania a susținut financiar Ucraina: “ un ajutor umanitar dar și militar, cu artilerie grea, apărare antiaeriană și tancuri" și s-a angajat să rămână alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar.

La rândul său, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski a cerut de la Paris ca aliații săi să îi livreze avioane de luptă cât mai repede.

"Avem foarte puțin timp", a atenționat președintele Volodimir Zelenski și a precizat că “cu cât Ucraina va obține mai repede armament greu cu rază lungă și avioane, cu atât se va termina mai repede agresiunea rusă iar pacea va reveni în Europa”, a adăugat liderul ucrainean.

Ar fi o alegere rațională, spune Zelenski uitându-se către cancelarul Olaf Scholz care nu a acceptat prea ușor să îi trimită tancuri.