Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Elysée: Președintele Volodimir Zelenski a primit Legiunea de Onoare din mâinile lui Emmanuel Macron

presedintele_ucrainean_volodimir_zelenski_a_fost_decorat_de_omologul_francez_emmanuel_macron_palatul_elysee_9_februarie_2023.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost decorat de omologul francez, Emmanuel Macron, Palatul Elysée, 9 februarie 2023.
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost decorat de omologul francez, Emmanuel Macron, Palatul Elysée, 9 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
EMMANUEL DUNAND / AFP

Azi noapte, la Palatul Elysée, președintele Emmanuel Macron i-a acordat liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, Legiunea de Onoare – cea mai înaltă distincție a statului francez.

Așa cum a scris pe Twitter, președintele Franței a ținut să aducă, prin acest gest, un omagiu Ucrainei și poporului ucrainean dar și direct omologului ucrainean, pentru curajul său și pentru angajamentul său.

Cred că este prea mult pentru mine, a reacționat Volodimir Zelenski motiv pentru care a preferat să o adreseze poporului ucrainean. Totodată, liderul de la Kiev a mulțumit pentru ajutorul pe care Franța i l-a acordat până acum. De la începutul invaziei, Parisul a susținut financiar și militar Kievul.

După vizita făcută, miercuri, de Volodimir Zelenski la Londra, aseară el s-a întâlnit, la Paris, cu omologul francez, Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Nu a fost o întâlnire în doi ci în trei căci liderul francez l-a invitat și pe cancelarul german, Olaf Scholz pentru a discuta despre ajutorul militar ce ar putea fi acordat Ucrainei.

Cei trei participa, joi, la Bruxelles la summitul Uniunii Europene.  Este un semnal puternic că președintele participă personal la această primă reuniune din an a șefilor de stat și de guvern din UE, un semnal de solidaritate europeană, s-a felicitat Olaf Scholz.