Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Sindicatele sunt determinate să înăsprească protestele și grevele declanșate împotriva reformei pensiilor

in_capitala_frantei_93.000_de_oameni_au_protestat_impotriva_reformei_pensiilor_proiect_aflat_in_dezbaterea_deputatilor_11_februarie_2023.

În capitala Frantei, 93.000 de oameni au protestat împotriva reformei pensiilor, proiect aflat în dezbaterea deputatilor, 11 februarie 2023.
În capitala Frantei, 93.000 de oameni au protestat împotriva reformei pensiilor, proiect aflat în dezbaterea deputatilor, 11 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
© REUTERS - YVES HERMAN

În Franța, reforma pensiilor a scos în stradă, în acest week-end, aproape 1 milion de manifestanți. Proiectul de lege prin care se dorește creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani, este, în continuare, discutat de deputați.

În Franța a fost a 4-a zi de manifestații în care este contestat, în stradă, proiectul de lege privind reforma pensiilor.

Potrivit Ministerului de Interne, au fost 963.000 de manifestanți în întreaga țară, un număr mai mic decât a fost cazul la primele 3 manifestații de stradă.

La Paris, sâmbătă, au protestat 93.000 de oameni pentru a menține Executivul sub presiune pentru a renunța la reforma pensiilor.

Dar, de partea sa, cel mai mare sindicat francez, CGT, a numărat jumătate de milion de oameni la manifestația de la Paris și mai bine de 2,5 milioane de oameni la nivel național.

Promisiunea sindicatelor, în cazul în care guvernul și Parlamentul nu vor să vadă ce se întâmplă în stradă, este ca salariații din mai toate sectoarele economiei să oprească munca, pe data de 7 martie. Franța va fi oprită preț de o zi, spun sindicatele. Dar, până atunci, un nou protest va fi pe 16 februarie.

Francezii cer Parlamentului și Executivului să oprească această reformă pe motiv că este una injustă: salariații vor trebui să lucreze mai mult pentru pensii mai mici deoarece regimurile de pensii care există în prezent vor fi desființate și odată cu ele o serie de beneficii.

De această dată, surpriza a venit din partea controlorilor aerieni, care au făcut o grevă neanunțată și au surprins, astfel, pasagerii, companiile aeriene și Direcția generală a Aviației Civile.

Greva a fost resimțită cel mai puternic la Aeoportul Orly. 50% din numărul de zboruri planificate pentru ziua de sâmbătă au fost anulate. Iar la aeroportul din Toulouse perturbările au determinat închiderea aeroportului, sâmbătă, de la ora 20h00.

În Franța, controlorii de zboruri nu sunt obligați de lege – precum piloții ori personalul de la sol ori cel al companiilor aeriene, să anunțe greva cu 48 de ore înainte.

Controlorii de trafic aerian au mai protestat împotriva reformei pensiilor și până acum. Dar, ei au anunțat din timp greva și au diminuat cu 20% numărul de zboruri pentru distanțe scurte și medii. Au fost menținute zborurile intercontinentale.