Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron îşi doreşte «o înfrângere a Rusiei» dar nu «strivirea» acesteia

ap23048677808554.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron la Conferinta pentru Securitate de la München, 17 februarie 2023.
Presedintele francez Emmanuel Macron la Conferinta pentru Securitate de la München, 17 februarie 2023.
Sursa imaginii: 
Peter Kneffel/dpa via AP

Într-un interviu acordat publicaţiilor Le Figaro şi Le Journal du Dimanche şi radioului France-Inter, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, evocă urmările conflictului din Ucraina. În opinia sa, niciuna din părţi nu poate câştiga pe deplin războiul.

«Îmi doresc înfrângerea Rusiei în Ucraina, vreau ca Ucraina să-şi apere poziţia dar sunt convins că războiul nu va avea un deznodământ militar» spune Emmanuel Macron. Pentru el, conflictul se va regla la masa negocierilor şi cu cât acestea vor interveni mai repede, cu atât va fi mai bine pentru europeni, principalii perdanţi ai unui război fără sfârşit.

Preşedintele Franţei respinge ideea unor observatori de a ataca şi strivi complet Rusia. «Poziţia Franţei nu a fost şi nu va fi niciodată aceasta» e de părere preşedintele Franţei. «Observatorii», cei pe care îi citează în această frază, sunt liderii est-europeni membri NATO care nu au apreciat declaraţiile din trecut ale lui Emmanuel Macron când acesta estima că «Rusia nu trebuie umilită».

Din punctul de vedere al liderului de la Elysée, «Ucraina trebuie să lanseze o ofensivă militară – cu ajutorul armelor furnizate de occidentali – pentru a perturba frontul rusesc. Numai aşa se poate declanşa procesul de revenire a ruşilor la masa negocierilor» crede Macron în interviul acordat confraţilor noştri de la Le Figaro, Le Journal du Dimanche şi France Inter.

În fine, întrebat dacă pacea este posibilă cu Vladimir Putin, un preşedinte care nu şi-a respectat niciodată cuvântul şi care a comis crime odioase în Ucraina, Emmanuel Macron recunoaşte că nu există pentru moment soluţie ideală. «La ora actuală, orice altă opţiune decât Vladimir Putin mi se pare şi mai rea» spune liderul francez. O aluzie, subliniază jurnaliştii francezi, la patronul societăţii Wagner, Evgheni Prigojin şi şeful Consiliului de securitate rus, extremistul Nikolai Patruşev, ambii cu ambiţii politice tot mai des afişate.

 
Emmanuel Macron îşi doreşte «o înfrângere a Rusiei» dar nu «strivirea» acesteia