
Reportaj RFI
Gustave Eiffel: Fier și fler
1923 - 2023: RFI marchează centenarul morţii constructorului francez Gustave Eiffel

Aşa cum internetul a creat, în secolul XX, viitorii giganţi din domeniul informaticii, în secolul XIX dezvoltarea şoselelor şi a căilor ferate, în întreaga lume, a dus la apariţia unor companii industriale grăbite să ridice poduri, mai mici şi mai mari, unul mai creativ decât celălalt dar pentru care au fost mobilizate bugete considerabile. Pentru civilizaţia europeană, calea unui paroxism industrial a fost deschisă odată ce adevărate lucrări de artă au apărut în diverse puncte de pe glob, în a doua parte a secolului XIX.
Tânăr absolvent al École centrale din Paris, Gustave Eiffel a reuşit să se impună pe această piaţă nou deschisă la nivel mondial. Talentul său în a stăpâni fierul, dar la fel de bine şi flerul său pentru afaceri l-au ajutat să obţină, destul de repede, notorietatea franceză dar şi mondială.
Lucrările lui Gustave Eiffel pot fi văzute şi astăzi, la 100 de ani de la decesul său, mai peste tot în lume.
Milioane de oameni admiră, anual, celebrul Turn Eiffel din Paris. În Portugalia, sub semnătura sa a fost realizat viaductul Maria Pia deasupra Douro, în Porto.
Tot Gustave Eiffel a realizat arhitectura structurii interioare a Statuii Libertăţii din New York (şi Paris), a viaductului Garabit din Franţa dar şi a Gării din Budapesta- Nyugati, Ungaria.
Catedrala Arica din Chile poartă, de asemenea semnătura inginerului francez dar la fel de bine tot el se află şi la originea Podului de la Ungheni care leagă România de Republica Moldova, a ecluzelor canalului Panama, a podului Trang Tien din Hue, Vietnam, a observatorului astronomic din Nisa.
Este momentul pentru a aminti şi unul dintre scandalurile în care a fost implicat Gustave Eiffel –construcţia Canalului Panama. Circa 25.000 de muncitori au pierit pe acest şantier, de malarie şi de febră galbenă, în timp ce mulţi vorbeau despre corupţia din jurul construcţiei acestui important canal. Justiţia se declară de partea lui Gustave Eiffel în 1893 dar întregul scandal a reprezentat sfârşitul mărcii Gustave Eiffel.
Pasionat de ştiinţă, Gustave Eiffel îşi va consacra ultimii ani din viaţă pentru a-şi salva celebrul turn pentru a nu fi demolat. Tot el a deschis calea tehnologiilor necesare pentru dezvoltarea telegrafului fără fir, a radioului, a meteorologiei, a aerologiei şi a aeronauticii.
Pentru a înţelege importanţa muncii depuse de Gustave Eiffel, colegi din redacţia pariziană a RFI s-au întâlnit, la primul etaj din Turnul Eiffel, cu unul dintre experţii acestei perioade, Bertrand Lemoine, inginer la rândul său dar şi arhitect şi istoric.
Bertrand Lemoine este unul dintre consilierii ştiinţifici ai Asociaţiei urmaşilor lui Gustave Eiffel.
Iar pentru a marca centenarul morţii lui Gustave Eiffel el este ambasadorul a numeroase evenimente, printre care şi o expoziţie susţinută de UNESCO, care va fi deschisă la Paris şi care va fi prezentată, în 2023, în mai multe ţări, de-a lungul planetei.