Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Specialist securitate telefoane mobile: "Se știe foarte clar că TikTok colectează datele personale ale utilizatorilor și totuși oamenii își instalează aplicația"

Logo-ul aplicatiei TikTok.

Logo-ul aplicatiei TikTok.
Logo-ul aplicatiei TikTok.
Sursa imaginii: 
AP - Kiichiro Sato

După Canada, Statele Unite, Parlamentul danez și Comisia Europeană a venit momentul ca Parlamentul European să interzică angajaților săi să utilizeze, pe aparatele profesionale, aplicația chineză TikTok.

Parlamentul European interzice utilizarea rețelei sociale chineze TikTok pe aparatele profesionale ce aparțin instituției. Motivul: există îngrijorări privind securitatea datelor existente în aceste telefoane. O măsură similară a fost luată și de Comisia Europeană.

Practic, aplicația TikTok este interzisă, din 20 martie, pe aparatura ce aparține Parlamentului European: calculatoare, telefoane mobile și tablete. Iar accesul internet la TikTok de pe calculatoarele Parlamentului European va fi blocat. 8.000 de funcționari și agenți europeni au fost avertizați în acest sens.

În același timp, salariaților instituției, aleșilor și asistenților parlamentari li se "recomandă" să își dezinstaleze aplicația TikTok de pe aparatele personale.

Comisia Europeană a oferit personalului său, ca termen, data de 15 martie pentru a-și dezinstala aplicația.

Grupul TikTok a cerut, imediat, "un tratament egal" cu restul companiilor din sector și a precizat că "decizia este fondată pe false idei, pe temeri și nu pe fapte".

Occidentul se teme că Beijing ar putea avea un acces la datele personale ale utilizatorilor TikTok, indiferent unde s-ar afla aceștia.

În Irlanda, Autoritatea de protecție a vieții private anchetează compania chineză care a dezvoltat aplicația TikTok – și care se numește ByteDance. Autoritatea irlandeză bănuie că societatea chineză încalcă legislația europeană privind protejarea și tratamentul datelor personale și că informațiile utilizatorilor TikTok ajung la autoritățile din China.

Parlamentul danez a anunțat marți că a cerut deputaților și personalului propriu să șteargă aplicația TikTok de pe aparatele mobile profesionale.

TikTok a recunoscut, în noiembrie, că unii angajați din China au acces la datele personale ale utilizatorilor europeni. Iar în decembrie, TikTok a admis că angajații săi au în vizor jurnaliști.

Dar, grupul neagă orice control ori acces la datele sale din partea guvernului chinez.    

Roxane Suau este directoarea de marketing la Pradeo Franța, o societate de securitate pentru telefoanele mobile: "Ne este teamă de aplicația TikTok deoarece colectează enorm de multe date personale de la utilizatorii ei: e-mailuri, numere de telefon. Dar, ea merge chiar și mai departe și înregistrează întreaga navigație web a utilizatorilor de TikTok. Sunt elemente ce pot fi extrem de intime. Iar toate acestea sunt declarate de compania chineză care a creat și vinde aplicația. Este un lucru transparent așadar. Dar, ne temem deoarece TikTok, pe toate platformele pe care există, a fost instalat de peste 2 miliarde de ori, de-a lungul întregii planete. E enorm".

În Statele Unite, Casa Albă a ordonat, luni, agențiilor federale americane să interzică TikTok de pe aparatele profesionale, într-un termen de 30 de zile.

Circa 20 de state americane au luat această măsură pentru proprii funcționari. Iar în Congres, un proiect de lege ar putea interzice complet aplicația, pe teritoriul Statelor Unite pe motiv că reprezintă o amenințare la securitatea națională.

De marți, guvernul canadian interizce TikTok pe aparatele utilizate de personalul său, pe motiv că reprezintă un "risc inacceptabil" pentru securitate și pentru viața privată a fiecăruia.

Dar, ce ar putea toate aceste măsuri să schimbe?

Roxane Suau: “Aceste decizii vor determina și alte guverne să își pună un semn de întrebare în ceea ce privește TikTok. Pentru companie va fi o lovitură de imagine, este cert. Dar, este incert cum vor reacționa utilizatorii: o scădere a numărului de utilizatori este posibilă dar nimeni nu o poate garanta căci se știe foarte clar, încă din momentul instalării că aplicația colectează date personale. Fiecărui utilizator îi este cerută permisiunea ca aceste date să fie colectate, aplicația nu poate fi instalată fără această permisiune dar acest lucru nu a împiedicat atâția oameni să și-o instaleze”.

Ar trebui mai degrabă limitată decât interzisă această aplicație?

Roxane Suau:  "Da, guvernele ar trebui să facă o campanie de prevenție. Să spună utilizatorilor să fie mai atenți atunci când își dau permisiunea la diversele aplicații instalate pe telefonul mobil ori pe calculatoare, tablete și chiar pe televizor. Este prima etapă pentru a ne putea proteja”.

Iar din această lună, senatul francez anchetează această rețea chineză, în cadrul unei comisii speciale. Președintele director general al TikTok Franța este obligat să ofere explicațiile necesare, în cadrul acestei comisii.