Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olivier Véran face un apel către sindicate să nu blocheze Franța pe 7 martie

Mobilizare socială pentru protestul față de reforma sistemului de pensii din Franța

Mobilizare socială pentru protestul față de reforma sistemului de pensii din Franța
Mobilizare socială pentru protestul față de reforma sistemului de pensii din Franța
Sursa imaginii: 
© AP/Michel Euler

Sindicatele din Franța au anunțat că vor bloca țara pe 7 martie, în semn de protest față de reforma sistemului de pensii. Guvernul nu vrea să renunțe la creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și la mărirea perioadei de cotizare la 43 de ani. 

Legea a ajuns acum la dezbatere în Senat, după ce a fost discutată în Adunarea Națională. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran face un apel către sindicate să nu blocheze țara și să revină la dialogul social.

''Cerem tuturor persoanelor care au anunțat că vor să facă grevă, să renunțe la această grevă și să țină cont de cererea legitimă a francezilor de a-și întâlni familiile în condiții bune. Bineînțeles că întregul guvern este mobilizat pentru a accentua dialogul social de la căile ferate franceze dar reamintim că nu a trecut mult timp de când am șters în totalitate datoria Societății Naționale a Căilor Ferate Franceze și că au fost anunțate creșteri salariale consistente iar unele dintre acestea au și fost aplicate. Suntem mobilizați pentru a găsi soluțiile eficace pentru ca pasagerii care sunt privați de trenurile lor să-și poată regăsi familiile. Președintele Republicii a evocat necesitatea pentru viitor, de a ține cont de acest nou tip de grevă care scapă dialogului social și care impactează dur accesul permanent la un serviciu public'', spune purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran.