Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Reforma pensiilor se discută în Senat unde dreapta conservatoare deține majoritatea

Liderul senatorului LR, Bruno Retailleau, în timpul unei dezbateri în camera superioară a Parlamentului, februarie 2023

Liderul senatorului LR, Bruno Retailleau, în timpul unei dezbateri în camera superioară a Parlamentului, februarie 2023
Liderul senatorului LR, Bruno Retailleau, în timpul unei dezbateri în camera superioară a Parlamentului, februarie 2023
Sursa imaginii: 
AFP - LUDOVIC MARIN

În Franța, controversatul proiect de reformă a pensiilor a ajuns în dezbaterea Senatului, după ce Adunarea Națională nu a reușit să ajungă la un vot din cauza discuțiilor tensionate. Senatorii au timp la dispoziție până pe 12 martie pentru a analiza articolele de lege pentru care s-au depus peste 4.720 de amendamente. Guvernul se bazează pe drepta conservatoare pentru a trece legea în timp ce sindicatele amenință că vor bloca Franța din cauza protestelor de pe 7 martie

Dezbaterile din Senat se anunță ceva mai liniștite decât cele din Adunarea Națională. Dreapta conservatoare este majoritară iar senatorii de la Republicanii (LR) par mai degrabă de acord cu legea și, mai ales, cu cea mai controversată prevedere care se referă la creșterea treptată a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Președintele Emmanuel Macron, el însuși criticat pentru această lege, nu a avut întotdeauna cele mai bune relații cu Senatul însă de această dată, executivul încearcă să găsească un teren de înțelegere pentru reforma pensiilor în această cameră parlamentară. 

Republicanii (LR) sunt în principiu de acord cu legea, dar vor și ei o serie de modificări. Pledează pentru o lege care să aducă echilibru, vor drepturi pentru mame și politici care să susțină família. Bruno Retailleau este liderul senatorilor republicani din Senatul francez. El vorbește despre condițiile în care grupul său parlamentar va vota legea. ''Nu există un acord. Pur și simplu mai spun încă o dată, Gérard Larcher și colegul meu Hervé Marseille, punctele care sunt esențiale pentru noi. Prima linie roșie, noi vrem o reformă echilibrată și celălalt punct care este pentru noi o linie roșie este cea legată de mame și de drepturile lor și fără acest element, i l-am repetat prim-ministrei Élisabeth Borne, nu va fi un acord aici, la Senat. Ea a părut favorabilă, dar acum aștept dovezi'', spune Bruno Retailleau .

Opoziția din Senat nu exclude chiar existența unei înțelegeri între executiv și dreapta conservatoare pentru ca legea să poată trece de vot. Patrick Cannere este președintele grupului Partidului Socialist din Senat; ''În mod clar, dreapta vrea acest text și dincolo de asta este clar că va utiliza toate mijloacele pentru a limita vocea parlamentarilor de stânga. Jocurile sunt clare, există o înțelegere secretă între dreapta macronistă și dreapta parlamentară a Senatului. Aceasta este concluzia unui drum lung iar doamna Borne și-a ales prietenii'', spune Patrick Cannere

Așadar până pe 12 martie, senatorii trebuie să analizeze legea care reformează sistemul de pensii din Franța. Vor fi peste 110 ore de dezbateri, s-au depus mai bine de 4.720 de amendamente iar sindicatele, care au protestat masiv de câteva ori de la începutul anului, anunță blocarea Franței pe 7 Martie. Mai mult, sindicatele de la căile ferate franceze și de la regia pariziană de transport în comun sunt hotărâte să meargă mai departe cu greva și după data de 7 martie.