
Special Paris
Zi neagră în Franţa: ţara este blocată de o nouă mobilizare contra reformei pensiilor
manif_masiv.jpg

Sindicatele franceze, din nou unite pentru această a 6-a zi de mobilizare contra reformei pensiilor de la începutul anului, mizează pe greve masive şi, dacă se poate, pe prelungirea lor în următoarele zile pentru a mări presiunea asupra guvernului. După ce au luat pulsul în ultimele zile, organizatorii protestelor promit o mişcare «masivă, inedită şi de neuitat».
În sectorul energetic se prevăd pe alocuri şi punctual întreruperi de distribuţie a curentului şi gazelor. Rafinăriile sunt şi ele la ralenti şi riscă să fie complet blocate în caz de prelungire a conflictului. Transporturile sunt poate cele mai grav afectate de grevă. Pe aeroporturile pariziene Orly şi Roissy s-au anulat déjà între 20 şi 30% din zboruri. Pe căile ferate franceze nu circulă marţi decât un tren din 5 – rapide sau regionale. Traficul feroviar internaţional – Eurostar şi Thalys – va fi şi el perturbat fiind prevăzute, în medie, doar două trenuri din trei. La Paris şi în regiunea capitalei franceze, metroul este şi el fie blocat complet, fie cu program redus cu excepţia celor două linii automate. Ca să evite haosul în gări şi staţii, regia autonomă a transportului parizian şi compania de căi ferate i-a îndemnat pe francezi să privilegieze marţi munca de acasă. Clément Beaune, ministrul francez al Transporturilor a recunoscut că «vom trăi una dintre cele mai grele zile». În fine, docherii francezi sunt şi ei în grevă, de la bun început 48 de ore.
Între timp, textul proiectului de lege continuă să fie dezbătut în Senatul francez până duminică seara. Asta după ce în Adunarea naţională, în parte din cauza obstrucţiei parlamentare adoptate de stânga radicală, textul nu a putut să fie discutat în întregime. În Senat, unde dreapta este majoritară, partidul prezidenţial speră într-o dezbatere şi un vot favorabil pentru a întoarce odată pentru totdeauna pagina acestei controversate reforme.
Reamintim, nu doar opoziţia de stânga se opune reformei – care prevede, printre altele, creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, 72% dintre francezi sunt contra, procent în creştere cu 6 puncte faţă de luna ianuarie.
Străzile principalelor oraşe franceze vor fi şi ele animate în această zi de greve. Sunt prevăzute peste 250 de manifestaţii iar organizatorii speră să adune mai mulţi oameni decât în ziua de 31 ianuarie. O zi record în care au manifestat între 1,3 şi 2,5 milioane de oameni – în funcţie de surse – în principalele oraşe din Hexagon.