
Special Paris
Traficul feroviar este perturbat în mai multe țări din Europa din cauza grevei din Franța
sindicatele_au_anuntat_manifestatii_de_strada_pentru_sambata_11_martie_dar_si_pentru_15_martie_pentru_a_se_protesta_impotriva_reformei_pensiilor_dorite_de_presedintele_emmanuel_macron.

Cererea Aviației Civile vizează aeroportul parizian Charles de Gaulle dar și pe cele din Paris-Orly și Paris-Beauvais, Marsilia, Nantes, Lyon, Lille, Toulouse și Bordeaux.
Rămâne perturbat vineri dar și în week-end și traficul feroviar. Cele mai perturbate sunt legăturile între provinciile Franței: 9 din 10 trenuri nu circulă.
Vineri, doar jumătate dintre trenurile TGV vor circula la nivel național și vor fi chiar și mai puține trenuri regionale –TER – doar 40% vor circula.
Rămân afectate de grevă legăturile feroviare cu Marea Britanie, Italia, Spania, Elveția și cu Germania.
Companiile aeriene și feroviare au cerut oamenilor să își amâne călătoriile.
În regiunea pariziană, vineri, trenurile și RER-urile nu vor circula în mod normal. Ïn schimb, va fi ceva mai bun traficul metrourilor.
Între timp, Senatul – dominat de opoziția de dreapta, a votat cea mai controversată dispoziție din reforma pensiilor: articolul 7 care crește, practic, cu 2 ani, vârsta de ieșire la pensie, de la 62 la 64 de ani. Guvernul speră ca Senatul să voteze întregul text al proiectului, până duminică.
Astfel că, este momentul ca sindicatele să își continue protestele iar o nouă zi de manifestații este anunțată pentru sâmbătă.
Marți, între 1,3 milioane –conform Ministerului de Interne și 3,5 milioane de francezi –conform sindicatelor, au protestat în stradă împotriva acestui proiect de lege care aduce schimbări importante la regimurile de pensii existente în prezent. Practic, le elimină pe toate. Va exista un singur regim de pensii și se va ieși cu 2 ani mai târziu la pensie.
În primăvara lui 2020, în primul său mandat, președintele Emmanuel Macron a fost nevoit să abandoneze precedenta reformă a pensiilor. Şi aceasta a fost contestată în stradă, activitatea din majoritatea sectoarelor economice a fost puternic perturbată timp de săptămâni bune și doar pandemia de Covid a oprit aceste greve generale.
Acum, grevele vor continua și vineri la rafinăriile TotalEnergies dar și la câteva depozite de carburant. Sindicatele sunsțin că nu există probleme de aprovizionare a benzinăriilor.
AFP scrie că mai puțin de 5% dintre benzinăriile din Franța, în medie, au probleme de aprovizionare și le lipsește cel puțin un tip de carburant. Dar, situația diferă foarte mult de la o zonă a Franței la alta. Spre exemplu, în vestul țării, se confruntă cu lipsa a cel puțin unui tip de carburant, circa 25% dintre benzinării.
Greva a dus și la o scădere a producției de electricitate. Sute de sindicaliști au lăsat, joi, fără curent electric Stade de France și șantierul satului olimpic de la Saint-Denis.
Tot joi erau oprite cele 4 terminale care primesc importurile de gaz natural lichefiat. În plus 13 platforme de stocare a GNL, din 14, erau blocate de salariați. Practic, toate, dacă luăm în considerare că pe cea de-a 14-a platformă nu există în mod normal salariați. Liderul acestui sindicat anunță că este posibil să existe o penurie de gaz, în următoarele zile, deoarece salariații sunt foarte nemulțumiți de reforma pensiilor.