Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gustave Eiffel în Panthéon? Familia inginerului a depus o cerere în acest sens

pentru_a_marca_centenarul_mortii_lui_gustave_eiffel_posta_franceza_a_creat_un_timbru_special.

Pentru a marca centenarul mortii lui Gustave Eiffel, Posta franceza a creat un timbru special.
Pentru a marca centenarul mortii lui Gustave Eiffel, Posta franceza a creat un timbru special.
Sursa imaginii: 
ROMUALD MEIGNEUX/SIPA

Cu ocazia centenarului morții lui Gustave Eiffel, urmașii săi au depus o cerere pentru ca celebrul inginer, antreprenor, om de știință să fie primit în Pantheon.

În 2023 se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Gustave Eiffel. Ocazie cu care, urmașii săi au adresat o cerere președintelui Emmanuel Macron pentru ca marele inginer și om de știință să fie primit în rândul iluștrilor care se odihnesc în Pantheon.

Este monumentul în care sunt onorate marile personalități care au marcat istoria Franței.

Myriam Larnaudie-Eiffel este stră-strănepoata lui Gustave Eiffel și  spune că acesta "nu a încetat vreodată să inoveze. Gustave Eiffel a reprezentat Franța industrială și IMM-urile exportatoare, a fost un manager umanist iar Pantheonul științific este insuficient reprezentat". 

Gustave Eiffel și-a dedicat 25 de ani din viață pentru cercetări în domeniul aeronauticii și aerodinamicii.

Menirea lui Gustave Eiffel era să rezolve ecuații imposibile - spune Jean- François Martins, președintele Societății care gestionează Turnul Eiffel (SETE) și în care Primăria Parisului deține 99% din capital. Acesta amintește că Gustave Eiffel a construit Turnul Eiffel în 2 ani, la fínele secolului XIX, un turn înalt de 300 de metri, în inima Parisului: "era o chestiune de science-fiction, la vremea respectivă. Pentru contemporanii lui Gustave Eiffel construcția turnului reprezenta cucerirea spațială iar pentru generația actuală este ceva egal cu inteligența artificială, nanotehnologia și cu fizica cuantică", susține Jean- François Martins.

Turnul Eiffel a fost vizitat de 6,2 milioane de oameni în 2022. El a general anul trecut o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro.

La ora actuală, celebrul turn este revopsit, pentru a 20-a oară în 135 de ani.

Pentru Jean-François Martins, dacă fiecare dintre noi ar avea, acum, în 2023, curajul, nebunia, dorința de a rezolva ecuații imposibile, așa cum o făcea Gustave Eiffel, lumea în care trăim acum ar fi un pic mai bună.

Inginerul Gustave Eiffel a realizat, împreună cu echipele sale, sute de lucrări în circa 30 de țări ale lumii.

În Portugalia, sub semnătura sa a fost realizat viaductul Maria Pia deasupra Douro, în Porto.

Tot Gustave Eiffel a realizat arhitectura structurii interioare a Statuii Libertăţii din New York şi Paris, a viaductului Garabit din Franţa dar şi a Gării din Budapesta- Nyugati, Ungaria.

Catedrala Arica din Chile poartă, de asemenea semnătura inginerului francez dar la fel de bine tot el se află şi la originea Podului de la Ungheni care leagă România de Republica Moldova, a ecluzelor canalului Panama, a podului Trang Tien din Hue, Vietnam, a observatorului astronomic din Nisa.