Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Senatul francez adoptă controversatul proiect de reformă a pensiilor

senat.jpg

Olivier Dussopt, ministrul francez al muncii, în cursul unor dezbateri din Senatul francez legate de proiectul de reformà a pensiilor. 2 martie 2023.
Olivier Dussopt, ministrul francez al muncii, în cursul unor dezbateri din Senatul francez legate de proiectul de reformà a pensiilor. 2 martie 2023.
Sursa imaginii: 
AFP/Christophe Archambault

Senatul francez, unde dreapta (partidul LR - Republicanii) este majoritară, a adoptat sâmbătă seara, cu 195 de voturi pentru şi 112 contra, proiectul de reformă a pensiilor. Parcursul legislativ al controversatului text nu s-a terminat însă. Miercuri este programată o reuniune a comisiei mixte paritare formată din 7 deputaţi şi 7 senatori şi, în caz de acord, proiectul va fi supus joi unui vot definitiv în cele două camere ale parlamentului francez.

După 10 zile de dezbateri aprige, senatul i-a oferit guvernului francez un prim succes legislativ în jurul controversatului proiect de reformă a pensiilor. Reamintim, în Adunarea naţională – cum se numeşte Camera deputaţiilor din Franţa – proiectul nu a putut fi dezbătut în întregime şi votat din cauza obstrucţiei opoziţiei radicale de stânga. În Senat, unde dreapta este majoritară şi de acord, în mare parte, cu proiectul de reformă prezentat de guvern, dezbaterile au fost scurtate graţie unui artificiu constituţional folosit de ministrul muncii – articolul 44.3 care permite un vot unic pe ansamblul textului.

Votul favorabil din Senat a fost salutat de prim-ministra franceză. «Am trecut de o etapă importantă» a declarat Elisabeth Borne. Lidera executivului spune că este «convinsă» că va găsi o majoritate şi în Adunarea naţională pentru a vota reforma, cel mai probabil joi. În principiu, dreapta din opoziţie este favorabilă măririi vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani – măsura-simbol a acestui text guvernamental – dar printre deputaţii conservatori există disensiuni şi nu e sigur că partidul prezidenţial, care nu are decât o majoritate relativă, va dispune de destule voci pentru adoptarea reformei. În cazul în care guvernul nu reuşteşte să reunească o majoritate de voturi, prim-ministra de la Paris va activa o altă armă constituţională - articolul 49.3 – pentru a adopta un proiect fără vot, caz în care riscă să fie însă ţinta unei noi moţiuni de cenzură ce are însă puţine şanse de reuşită.

În timp ce senatorii discutau şi votau aşadar controversata reformă, pe străzile oraşelor franceze s-au adunat din nou, sâmbătă, sute de mii de protestatari contra acestui text. CGT, principalul sindicat din Hexagon, spune că ar fi fi ieşit în stradă un milion de oameni în această a 7-a zi de greve şi manifestaţii naţionale din ianuarie încoace. Ministerul de interne nu a numărat decât 368.000 de manifestanţi în toată Franţa. În paralel cu reuniunea comisiei mixte paritare de miercuri, sindicatele vor organiza o a 8-a zi de proteste.

 
Senatul francez adoptă controversatul proiect de reformă a pensiilor