Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 5 mii de tone de gunoaie pe străzile Parisului, din cauza grevei gunoierilor

jour.jpg

Stradà din centrul capitalei franceze, plinà de gunoaie.
Stradà din centrul capitalei franceze, plinà de gunoaie.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

5.400 de tone de gunoaie sunt adunate pe străzile şi trotuarele Parisului. O spune primăria capitalei franceze. Motivul acestei mizerii: proiectul de reformă a pensiilor. Ostili textului, gunoierii din Paris au intrat în grevă. De o săptămână, nicio benă de gunoi nu a trecut prin oraş ca să culeagă deşeurile.

Greu de descris mizeria de pe trotuarele şi străzile Parisului. De mai bine de o săptămână, gunoaiele se adună peste tot. Pe străzile înguste, tomberoanele stau aliniate pe trotuare, pietonii fiind nevoiţi să circule pe carosabil.

Greva gunoierilor, în paralel cu cea a trei uzine de incinerare din jurul capitalei, explică situaţia. Primăria Parisului anunţă că duminică erau déjà 5.400 de tone de deşeuri neadunate în capitală. O situaţie ce riscă să degenereze într-o criză sanitară. Într-adevăr, şobolanii şi şoarecii se înmulţesc peste tot şi sunt posibili transmiţători de zoonoze.


Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Pentru moment, agenţia metropolitană Syctom care se ocupă de deşeurile menajere, a declarat că nu doreşte să apeleze la poliţie ca să-i deblocheze centrele de reciclare a gunoaielor. Gunoaie care, la Paris, sunt colectate în jumătate din arondismente de prestatari privaţi, cealaltă jumătate de sectoare fiind gestionată de agenţii municipali.

În revendicările lor, sindicatele afirmă că gunoierii pot ieşi la pensie la 57 de ani. Actuala reformă a sistemului de pensii discutată de parlament ar duce acest prag la 59 de ani, inadimisibil pentru sindicate. Ele susţin că «majoritatea gunoierilor are o speranţă de viaţă cu cel puţin 12-17 ani mai mică decât restul salariaţilor».

 
Peste 5 mii de tone de gunoaie pe străzile Parisului, din cauza grevei gunoierilor