Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța pledează pentru 2035 ca dată de la care nu vor mai putea fi vândute mașini cu motor termic

La Strasbourg s-au reunit mai mulți miniștri europeni, îngrijorați de viitoarea normă auto Euro 7 – contestată de constructorii de mașini și care este negociată la ora actuală de cele 27 state membre. Reuniunea intervine după ce Germania a blocat votul celor 27 state membre, care trebuia să fie doar o formalitate, de altfel, pentru ratificarea interdicției prin care, din 2035, nu vor mai putea fi comercializate mașini cu motor termic. Astfel că votul a fost amânat sine die. Germania dorește să se abțină, la fel ca Bulgaria în timp ce Italia și Polonia se opun textului. Iar astfel, nu există o majoritate necesară pentru a fi votat proiectul. Berlin cere garanții în baza cărora va putea comercializa mașini cu carburanți de sinteză și după 2035.

Întâlnirea de luni a fost organizată înainte de o sesiune plenară a Parlamentului European iar la ea a participat un grup de state care nu se opun neapărat interdicției comercializării de mașini cu motor termic din 2035, dar care, se îngrijorează de înăsprirea normelor de mediu impuse sectorului auto, scrie AFP și citează responsabili de la Praga.

La Strasbourg s-au întâlnit responsabili din Cehia, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România, Ungaria și Slovacia.

Comisia Europeană a prezentat în noiembrie propunerile sale privind normele antipoluare Euro 7 iar aceastea ar urma să fie aplicate din 2025. Practic, Bruxelles dorește să diminueze cu 35% emisiile poluante provocate de autoturismele particulare și de cele utilitare, comparativ cu Euro 6.

Ministrul ceh al Transporturilor declara, luni, că “norma Euro 7, așa cum este ea formulată la ora actuală, pune în pericol întreaga industrie auto din Europa. Viitoarea normă Euro 7 trebuie să fie acceptabilă pentru întreaga industrie auto din Uniunea Europeană dar și pentru clienții săi", explică ministrul ceh Martin Kupka.

Propunerea făcută de Bruxelles este respinsă de constructori, pe motiv că Euro 7 va declanșa o creștere puternică a prețurilor la autoturisme.

Un economist francez explică reticența Germaniei: "pentru un post creat în filiera mașinilor 100% electrice, două posturi din filiera auto pe carburant vor fi distruse", explică Flavien Neuvy, directorul  Observatorul Cetelem – este un organism care studiază obiceiurile de consum și de mobilitate în Franța și în alte 17 țări. 

Germania propune o tehnologie- un carburant de sinteză- care în acest moment se dezvoltă, nu este operațională ci practic, este testată la scară redusă. Miza, din partea Germaniei, este să o pună în practică la scară largă, în condiții benefice pentru mediu.

În acest moment, cea mai bună soluție tehnică, pentru mediu, pare a fi autoturismul 100% electric. Dar, ne regăsim într-un progres tehnic galopant și nu știm unde vom ajunge peste 12 ani – care va fi atunci cea mai bună tehnologie economică dar și pentru mediu, observă analiști citați de AFP.  

Astfel că, Germania încearcă să ofere constructorilor un pic de timp pentru a vedea, mai clar, dacă există și o altă soluție prin care, mediul să fie protejat la fel de bine.

În Franța, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, este de părere că nu trebuie decalat acest obiectiv – 2035.  Pentru ministru, miza este de mediu: "cu toții constatăm că există o urgență climatică", explică responsabilul francez. 

În opinia ministrului francez, o amânare a interdicției de a vinde mașini cu motor termic înseamnă o greșeală de mediu dar și una econmică – deoarece, spune el, Europa are o întârziere cuprinsă între 5 și 10 ani în ceea ce privește generalizarea mașinii electrice, comparativ cu China. Responsabilul de la Paris pledează pentru investiții masive în realizarea de baterii electrice și în autoturisme electrice pentru a diminua întârzierea.

Ministrul francez al Economiei susține că nu va putea spune celor doi mari industriași Stellantis și Renault, care fabrică, deja, mașini electrice că vor mai produce, încă pentru o perioadă și mașini cu motor termic. Nu este în interesul industriei auto franceze, susține responsabilul de la Paris.

Dar, la fel de bine nu este nici în interesul industriei auto germane care cere ca acest termen – 2035 – să fie decalat.

Ceea ce a cerut Berlin Comisiei Europene este să formuleze o propunere de compromis prin care și după 2035 să poată fi vândute mașinile care funcționează cu baterii dar și cu "e-fuels" – este vorba de carburanți de sinteză ce funcționează cu ajutorul unui motor termic.

Economic nu este coerent, susține ministrul francez al Economiei.

Experți citați de presa franceză sunt de părere că parcul de mașini cu motor termic va continua să existe până undeva în 2050. Dacă regula "2035" va fi respectată nu vom mai regăsi mașini termice pe șosele, din 2050.