Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Li Qiang, noul premier chinez, denunţă politica americană

china.jpg

Li Qiang, noul premier al Chinei, la conferinta de presà sustinutà pe 13 martie 2023 la Beijing.
Li Qiang, noul premier al Chinei, la conferinta de presà sustinutà pe 13 martie 2023 la Beijing.
Sursa imaginii: 
Mark Schiefelbein/AP

Cu ocazia închiderii sesiunii parlamentare anuale a Adunării naţionale populare, Li Qiang şi-a făcut debutul pe scena mediatică. Noul premier al Chinei a ţinut prima sa conferinţă de presă în cursul căreia i-a pus în gardă pe americani.

În China comunistă, rolurile sunt bine definite. Preşedintele Xi Jinping face politică, premierul Li Qiang se ocupă de economie. La conferinţa de presă susţinută în încheierea sesiunii parlamentare anuale a Adunării naţionale populare, prim-ministrul chinez a răspuns întrebărilor puse se jurnalişti. Ocazie cu care a lansat un atac contra americanilor. «Din datele chinezeşti reiese că schimburile între China şi SUA au atins anul trecut cifra record de 760 de miliarde de dolari. China şi SUA trebuie să coopereze. Dacă cooperăm, putem face lucruri mari. Încercuirea şi represaliile nu sunt o soluţie» a spus Li Qiang.

Totodată, notează ziarul Le Figaro, «numărul doi al puterii de la Beijing s-a afişat ca un reformator, a repetat că a doua economie din lume este deschisă» şi i-a încurajat pe antreprenorii din sectorul privat.

Misiunea noul premier, un apropiat al preşedintelui Xi Jinping de mai bine de 20 de ani, din vremurile îndepărtate când erau amândoi responsabili de partid în regiunea prosperă Zhejiang, va fi dificilă. Obiectivul fixat, o creştere de 5% anul acesta – faţă de doar 3 procente anul trecut, cea mai slabă cifră din ultimele decenii – va fi greu de atins. Sectorul privat a fost de exemplu zdruncinat de o vreme încoace de valul de represiune care a vizat mai ales sectorul noilor tehnologii. La fel, au căzut victime internetul şi învăţământul privat. «Li Qiang a promis că va susţine sectorul privat şi piaţa muncii», spune corespondentul RFI în China.

 
Li Qiang, noul premier chinez, denunţă politica americană