Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Tot mai mulți copii sub 18 ani, zeci de mii de copii, consumă medicamente psihotrope

in_2021_5_dintre_minorii_din_franta_consumau_medicamente_psihotrope_de_2_ori_mai_multi_decat_era_cazul_in_urma_cu_10_ani.

În 2021, 5% dintre minorii din Franta consumau medicamente psihotrope, de 2 ori mai multi decat era cazul în urma cu 10 ani.
În 2021, 5% dintre minorii din Franta consumau medicamente psihotrope, de 2 ori mai multi decat era cazul în urma cu 10 ani.
Sursa imaginii: 
Getty/Crédits artstorm

Constatarea aparține unui organism consultativ aflat în subordinea prim-ministrei franceze – Înaltul Consiliu pentru familie și copilărie.

Între 2010 și 2021, a crescut considerabil consumul de medicamente psihotrope în rândul copiilor și adolescenților, alertează specialiști francezi care fac parte dintr-un organism ce consiliază guvernul de la Paris. Un copil din 20 se regăsește în această statistică.

Practic, consumul în rândul copiilor și a adolescenților a crescut cu circa 50% în cazul antipsihoticelor, cu +60% în cazul antidepresivelor și cu +155% în cazul somniferelor și a sedativelor.

Doar pentru anul 2021, creșterea este +224% în cazul somniferelor și cu +23% în cazul antidepresivelor.

În 2021, 5% dintre minorii din Franța consumau medicamente psihotrope, de 2 ori mai mulți decât se întâmpla în urmă cu 10 ani.

Fenomenul privește zeci de mii de copii, nu vorbim de cazuri izolate iar pandemia de Covid nu este prea mult responsabilă de acest fenomen căci el a luat amploare înainte de criza sanitară, precizează acest consiliu aflat în subordinea directă a șefei Executivului de la Paris.  

Iar creșterea continuă din Franța nici nu poate fi comparată cu ceea ce s-a observat, în același interval, în alte state europene ori din America de Nord, unde astfel de tratamente în rândul copiilor au stagnat ori chiar au diminuat.

Problema este că acest tip de tratament are, deseori, efecte nedorite importante.

Pe de altă parte, în Franța, tratamentul medicamentos este prescris foarte rar unui copil ce are probleme psihice. În mod normal, specialiștii pledează pentru psihoterapie.

Dar, atenționează Înaltul Consiliu pentru Familie, “oferta pediatrică, pedo-psihiatrică și medicală înregistrează un recul important în timp ce numărul de copii ce au dificultăți psihice tot crește". Practic, părinții trebuie să aștepte între 6 și 18 luni, pentru ca micuții lor să poată să fie primiți de un specialist în psihoterapie, să poată să înceapă acest tratament ne-medicamentos.

Numărul de copii cu dificultăți psihice a tot crescut tocmai din cauza lipsei de specialiști suficienți care să poată oferi cea mai bună îngrijire iar apoi, într-o oarecare măsură și din cauza crizei sanitare dar și a anxietății cauzate de schimbările de mediu.

Ori, altfel spus, sunt mai mulți copilași cu probleme și mai puțin specialiști care să se ocupe de ei.

Situația a determinat o agravare a stării de sănătate a copiilor,o creștere a spitalizărilor de urgență, iar mai mulți tineri - decât era cazul înainte de 2010, au încercat să se sinucidă. Iar în lipsa unei îngrijiri adaptate fiecăruia în parte, medicii au ales să prescrie, iată, mult mai multe medicamente psihotrope.

Iar cel mai grav, este că în baza acestor rețete sunt eliberate medicamente care nu au fost concepute pentru copilași ci pentru adulți.