
Special Paris
Jocurile olimpice de la Paris din 2024: uriaşa provocare a transporturilor publice
jo.jpg

Ecuaţia de rezolvat este următoarea: între 26 iulie şi 11 august 2024 trebuie transportaţi 7 milioane de spectatori în diversele centre sportive unde vor avea loc competiţiile olimpice. Stiind că există 25 de astfel de situri – 12 la Paris, 13 în periferia capitalei franceze – de ce forţe este nevoie pentru a satisface pe toată lumea.
În vremuri normale, fără olimpiadă, în plină vară, la Paris şi în regiunea capitalei, autobuzele, metrourile şi tramvaiele sunt mai goale. Anul viitor, timp de două săptămâni, vor trebui transportaţi atâţia pasageri ca într-o zi de muncă în plină iarnă, în plus, într-un perimetru geografic mult mai restrâns, limitat la respectivele situri olimpice. Pauza va fi apoi de scurtă durată întrucât între 28 august şi 8 septembrie au loc jocurile paralimpice la care sunt aşteptaţi 3 milioane de spectatori pe «doar» 17 situri de competiţii dar în contextul în care, la început de septembrie, debutează anul şcolar la Paris.
Presiunea asupra organizatorilor transporturilor – Ile-de-France Mobilités (IDFM) – este aşadar uriaşă ţinând cont că CIO – Comitetul internaţional olimpic – pretinde ca «100% din spectatori să poată ajunge la divesrele competiţii în transporturile în comun». Acest lucru echivalează cu a gestiona accesul la 50 de meciuri de fotbal în fiecare zi. La Stade de France şi noul Centru nautic de vizavi, se prevăd până la 60.000 de spectatori pe oră, adică o mie pe minut şi asta timp de mai multe ore.
Ca să facă faţă acestui aflux ieşit din comun, planul transporturilor va fi diferit pentru fiecare sit sportiv şi adaptabil de la o zi la alta. Altfel spus, citându-l pe unul dintre responsabilii de la IDFM, «trebuie instaurată o adevărată organizare militară».
Pentru ca misiunea să fie îndeplinită, mai trebuie rezolvate o serie de probleme. În primul rând, cea de personal disponibil. În perioada olimpiadei, frecvenţa trenurile din suburbii şi a metrourilor pariziene va creşte cu 15% pe liniile care deservesc stadioanele şi siturile altor competiţii. Ori, nici măcar azi, în vremuri «neolimpice», regia de transport parizian nu este capabilă să asigure 100% din oferta prevăzută şi asta din lipsă de personal. Chiar dacă cele două regii de transporturi din capitală au anunţat angajări masive şi rapide, observatorii sunt circumspecţi.
Ziua inaugurală, 26 iulie 2024, va fi apoi unul din cele mai delicate şi complicate momente ale Olimpiadei. Sunt aşteptaţi pe malurile Senei peste 500.000 de spectatori. Dacă loc pe cheiuri există, haosul de la sfârşitul ceremoniei de deschidere va fi greu de gestionat având în vedere că mai toate podurile peste Sena vor fi închise circulaţiei iar spectatorii se vor repezi în metrouri. Ori staţiile de metrou sunt mai mici pe o parte a Senei decât pe cealaltă. În fine, week-end-ul inaugural va fi şi cel în care mulţi parizieni – sau cel puţin cei care nu sunt interesaţi de olimpiadă - vor pleca în vacanţa de vară şi deci vor avea nevoie de loc de circulat. Nu în ultimul rând, probleme de organizare vor pune competiţiile care se vor derula în aer liber şi nu în incinte sportive, precum maratonul sau cursele cicliste. Vor veni să asiste zeci, poate chiar sute, de mii de spectatori dar nimeni nu va ştii unde se vor poziţiona ei.
Ca să fluidizeze traficul auto pe şoselele care deservesc siturile din afara Parisului, o serie de benzi de circulaţie vor fi rezervate atleţilor şi altor persoane acreditate. În paralel, se vor crea noi piste pentru biciclete, organizatorii promiţând că toate siturile olimpice vor fi accesbile pe două roţi.
O ultimă necunoscută îi ţine pe jar pe organizatori şi anume riscul de grevă în transporturi. Trebuie ştiut că olimpiada pariziană are loc cu doar 6 luni înainte ca transportul public cu autobuzele să fie deschis concurenţei. Azi, acest transport este un monopol al regiei publice de transporturi din Paris, RATP. Deschiderea acestui sector unor actori privaţi nu este o perspectivă agreată de sindicate. Chiar dacă acestea au promis că nu vor face grevă, nimic nu este sigur. Ca să evite dezordinea, Clément Beaune, ministrul francez al Transporturilor a promis chiar că e gata să prelungească monopolul RATP.