Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kiev critică oferta Moscovei de a prelungi acordul cerealier doar pentru 60 de zile

vapoare_de_marfa_asteapta_pe_marea_neagra_sa_poata_sa_traverseze_stramtoarea_bosfor_17_noiembrie_2022.

Vapoare de marfa asteapta pe Marea Neagra sa poata sa traverseze strâmtoarea Bosfor, 17 noiembrie 2022.
Vapoare de marfa asteapta pe Marea Neagra sa poata sa traverseze strâmtoarea Bosfor, 17 noiembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Khalil Hamra

Ministrul ucrainean pentru Infrastructuri a semnalat că "acordul cerealier la Marea Neagră prevede prelungiri de cel puțin 120 de zile motiv pentru care dorința Rusiei de a prelungi doar pentru 60 de zile contravine documentului semnat inițial sub egida Turciei și a Națiunilor Unite". De aceea, Ucraina așteaptă poziția oficială a ONU și a Ankara, în calitate de garanți, a precizat responsabilul de la Kiev.

Vice-ministrul rus de Externe a precizat, luni, la finalul unei întâlniri cu înalți responsabili ai Națiunilor Unite, la Geneva, că “Moscova nu se opune unei noi prelungiri a acordului cerealier, după 18 martie, când expiră înțelegerea, dar, este de acord cu o înnoire a lui doar pentru 60 de zile”.

Responsabilul rus a precizat că eventualele schimbări vor ține cont de “progresul tangibil în normalizarea exporturilor agricole, nu promisiuni ci fapte”, după cum a ținut să sublinieze vice-ministrul rus. Mai exact, el a cerut ca Rusia să fie lăsată să facă plăți bancare, să poată să își asigure transportul de cereale – mulți asiguratori refuză aceste transporturi.

În plus, responsabilul rus a mai cerut să fie reluat tranzitul de amoniac prin intermediul oleoductului Togliatti-Odesa.

TogliattiAzot este o societate chimică rusă care și-a suspendat activitatea a doua zi după invazia rusă a Ucrainei, pe 25 februarie 2022.

Este unul dintre cei mai mari producători de amoniac din lume iar sediul său se află în localitatea rusă Togliatti. Conducta leagă complexul de producție situat la Togliatti și portul din Iujnîi, lângă Odesa.

Rusia se plânge că exporturile sale de cereale ar fi de fapt blocate, chiar dacă nu fac obiectul sancțiunilor impuse de Occident, ca urmare a invaziei Ucrainei.

Conform unui calcul ONU, de la finele lui iulie 2022 și până la începutul lui martie 2023,  acordul cerealier de la Marea Neagră a permis exportul a circa 23 de milioane de tone de cereale ucrainene.