Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banca Centrală Europeană majorează dobânda, Credit Suisse dă semne de revenire

Bursele europene au înregistrat scăderi semnificative în această săptămână. Bursa de valori din Frankfurt, 15 martie 2023.

Bursele europene au înregistrat scăderi semnificative în această săptămână. Bursa de valori din Frankfurt, 15 martie 2023.
Bursele europene au înregistrat scăderi semnificative în această săptămână. Bursa de valori din Frankfurt, 15 martie 2023.
Sursa imaginii: 
© Staff / Reuters

Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a ratei dobânzii cu 50 de puncte de bază, pe fondul tensiunilor din sectorul bancar. Miniştrii de finanţe din Europa dau asigurări şi spun că băncile europene nu sunt expuse problemelor pe care le-a întâmpinat Sillicon Valley Bank, sistemul bancar european este solid pentru că dispozitivele pe care le are la îndemână sunt mai bine rodate după criza din 2008. Credit Suisse nu este Sillicon Valley Bank este de părere un expert intervievat de RFI. Pe de altă parte, secretarul Trezorerie americane spune că sistemul bancar "rămâne puternic''.

Banca Credit Suisse a înregistrat în această săptămână o scădere foarte puternică, scădere considerată cel mai grav accident de pe piaţa bursieră din istoria sa, după ce principalul acţionar saudit a refuzat un plan de salvare a băncii. Gura de aer proaspăt a venit de la Banca Centrală Elveţiană care a anunţat un împrumut pe termen scurt de aproximativ 50 de miliarde de franci elveţieni.

Marţi ştim cu toţii emoţiile prin care au trecut bursele europene. Indicele sectorului bancar european a scăzut cu peste 7%. În jurul prânzului, Parisul a scăzut cu 2,97%, Londra cu 2,76%, Frankfurt cu 2,43% și Milano cu 4,01%. Scăderea acțiunilor Credit Suisse, percepută ca fiind legătura slabă din sectorul bancar elvețian, a înregistrat o scădere a prețului acțiunilor cu până la 30%.

Într-un efect de domino, acțiunile bancare europene s-au prăbușit, în special BNP Paribas, care a scăzut cu 10,92% sau Societé Générale cu 12,97%. De la începutul săptămânii, un număr mare de bănci a pierdut mai mult de 10% din valoarea lor de piață, iar unele bănci peste 15%, explică AFP.

Şi totuşi, cum s-a ajuns în această situaţie şi care ar fi principalele dificultăţi de care se loveşte Credit Suisse. Expertul David Bénamou spune la RFI: ''Astăzi, dificultăţile Credit Suisse sunt foarte simple. Este o bancă, a funcţionat cu multe riscuri care se traduc printr-un palmares remarcabil în termeni de scandal, amenzi, pierderi, Credit Suisse nu este rentabilă. În timp ce ansamblul sectorului bancar european are o rentabilitate care astăzi este superioară a 10%, deci lumea care separă Credit Suisse de restul sectorului bancar, în acest context anxiogen în care avem această bancă americană care a falimentat, piaţa şi-a spus: ''Credit Suisse nu merge bine, este Sillicon Valley Bank a noastră''.

La o conferință pentru sectorul bancar din Arabia Saudită, președintele Axel Lehmann a dat asigurări că banca nu are nevoie de asistență guvernamentală. Acesta "nu este un subiect", a spus el, subliniind că, banca Credit Suisse se bazează pe "rate financiare puternice", dar nu reușește să liniștească piețele, precizează AFP. Mișcarea s-a produs în noaptea de miercuri spre joi. Credit Suisse a anunțat un împrumut pe termen scurt de până la 50 miliarde franci elveţieni de la banca centrală a țării. "Aceste acțiuni reprezintă un pas decisiv în consolidarea Credit Suisse, pe măsură ce continuăm transformarea noastră strategică pentru a oferi valoare clienților noștri și altor părți interesate", a declarat CEO-ul băncii, Ulrich Körner, citat într-o declarație de AFP.

Expertul David Bénamou mai spune la RFI că această bancă nu poate fi o candidată la faliment aşa cum s-a întâmplat cu Sillicon Valley Bank pentru că reglemetările după care funcţionează sunt foarte bine puse la punct. ''Este singurul mod de a explica ce se întâmplă azi. Credit Suisse este o afacere proastă pentru acţionari, dar este o bancă solidă dacă privim din punct de vedere al reglementărilor. Nu este o bancă, putem spune, care candidează la faliment aşa cum era Sillicon Valley'', mai spune David Bénamou. 

În completare mai spunem că banca Credit Suisse a anunțat o serie de operațiuni de răscumpărare a datoriilor pentru aproximativ 3 miliarde de franci elvețieni. Credit Suisse se numără printre cele 30 de bănci din lume considerate prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească, obligând-o să pună deoparte lichidități suplimentare pentru a face față șocurilor pieței, mai spune AFP. Cerințele de reglementare sunt și mai mari în Elveția având în vedere importanța sectorului bancar în economie.