Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: ''Ambițiile globale ale lui Xi Jinping''

Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping

Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping
Președintele rus, Vladimir Putin și omologul său chinez, Xi Jinping
Sursa imaginii: 
© ALEXEI DRUZHININ / AP

Președintele Chinei, Xi Jinping începe o vizită de trei zile în Rusia, vizită care se vrea începutul unei noi ''ere'' între cei doi aliați. Este prima vizită oficială majoră în Rusia de la declanșarea războiului din Ucraina. 

Vizita lui Xi Jinping la Moscova are loc la mai bine de un an de la declanșarea războiului din Ucraina. În tot acest timp, pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Vladimir Putin s-a orientat din ce în ce mai mult spre China. Este cunoscut faptul că luna trecută, China a încercat să devină mediator prin publicarea unui plan de pace în 12 puncte, document prin care cere Moscovei și Kievului să organizeze discuții de pace.

De la începutul războiului, China nu a avut o poziţie fermă, nu a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina şi a părut că are o poziţie mai degrabă apropiată de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Iar în ceea ce privește planul de pace în 12 puncte propus de China încearcă poziționarea Beijingul ca un actor în fața puterii americane, spun mai mulți observatori ai scenei politice internaționale.

Referindu-se la vizita președintelui chinez la Moscova, președinția rusă vorbește despre ''aprofundarea parteneriatului și cooperării strategice dintre Rusia și China'', inclusiv ''pe plan internațional'', iar Kremlinul vorbește despre semnarea mai multor contracte importante. În urmă cu un an, mai exact cu 3 săptămâni înainte de începerea războiului din Ucraina, cei doi lideri, Vladimir Putin și Xi Jinping vorbeau despre un parteneriat ''nelimitat'' între Rusia și China, care se dorea o contragreutate față de Occident, conform AFP. De atunci, în ciuda numeroaselor sancțiuni internaționale, comerțul dintre cele două țări, de exemplu, a crescut foarte mult și a ajuns la un record de peste 190 de miliarde de dolari, potrivit vămilor chineze, citate de AFP.

Și în ceea ce privește domeniul energiei, relațiile dintre China și Rusia sunt înfloritoare. "China și India au înlocuit UE ca principale piețe de export" pentru petrolul rusesc, reprezentând "în al patrulea trimestru (2022), cu Turcia, două treimi din totalul exporturilor de petrol rusesc", spun economiștii de la Asociația marilor bănci și instituțiilor financiare globale (IIF). "Este absolut esențial ca Rusia să fie aproape de China, deoarece nu mai are mulți parteneri economici majori", a declarat Elina Rybakova, una dintre economistele acestei asociații, intervievată de AFP.

Reamintim că Xi Jinping a fost ales recent președinte al Chinei în unanimitate de cei 2.952 de delegați ai Adunării Naționale a Poporului. Astfel, Xi Jinping a concentrat toate puterile. În primul rând, prin acordarea unei importanțe scăzute miniștrilor responsabili cu afacerile economice. Potrivit Le Monde, Xi Jinping ajunge la Moscova ''triumfător'' pentru că a înregistrat un succes major, și anume reluarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită, datorită medierii Beijingului. Noi dovezi, potrivit Chinei, că lumea este mai bine atunci când "sudul global" preia controlul asupra afacerilor sale.

Președintele Chinei avertiza pe 6 martie:"Țările occidentale, conduse de Statele Unite, au pus în aplicare o politică prin care să ne cuprindă, să ne înconjoare și să ne sufoce, ceea ce reprezintă provocări fără precedent pentru dezvoltarea Chinei". O retorică ce justifică concentrarea tuturor puterilor, dar care corespunde unei anumite realități, precizează Le Monde.

Odată cu problemele platformei TikTok în Occident sau cu înființarea alianței militare Aukus (Australia, Marea Britanie și Statele Unite), China simte că Occidentul se organizează pentru a contracara creșterea sa. Când Xi va fi la Moscova, scrie Le Monde, prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, va fi la New Delhi pentru a încerca să materializeze această axă indo-pacifică organizată în jurul Statelor Unite, de care Beijingul se teme atât de mult.