Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizita lui Xi Jinping la Moscova, între rolul de mediator şi dezvoltarea relaţiilor economice

Prima convorbire telefonica Xi Jinping-Volodimir Zelenski de la inceputul razboiului

Prima convorbire telefonica Xi Jinping-Volodimir Zelenski de la inceputul razboiului
Prima convorbire telefonica Xi Jinping-Volodimir Zelenski de la inceputul razboiului
Sursa imaginii: 
AFP - ANATOLIY ZHDANOV

Preşedintele Chinei, Xi Jinping a sosit la Moscova pentru o vizită oficială de trei zile. Vorbim despre prima vizită de stat majoră în Rusia de la declanşarea războiului din Ucraina. Este şi prima vizită de când Xi Jinping a fost reales pentru un al treilea mandat în fruntea Chinei. O vizită simbol pentru relaţiile dintre cele două ţări, indiferent că ne referim la relaţiile economice, foarte importante de altfel, la relaţiile politice sau la relaţiile de prietenie dintre Rusia şi China. Cert este că întreaga scenă internaţională urmăreşte atent ce se întâmplă la Moscova în aceste zile.  

 

Preşedintele chinez, Xi Jinping va vorbi cu omologul său rus, Vladimir Putin despre tot ceea ce stă în prim-planul relaţiilor dintre ţările lor iar războiul din Ucraina a accelerat şi mai mult schimburile economice dintre Moscova şi Beinjing. Xi Jinping a ajuns în Rusia în jurul după-amiezii iar prima zi este consacrată discuţiilor informale urmând ca marţi să fie rândul discuţiilor formale.

Cei doi lideri vor aborda ''cooperarea strategică'' dintre Rusia şi China, comerţul şi multe alte aspecte care ţin de investiţii. Cele două ţări, care se laudă cu prietenia lor, vor semna noi acorduri economice menite să consolideze dependenţa economiei ruse de China. Jean de Gliniasty este fost diplomat, autor al volumului ''Rusia, o nouă tablă de şah''. Cunoaşte foarte bine mecanismele diplomatice dintre cele două ţări. El explică la microfonul RFI: ' Există mai întâi o substituţie şi apoi o instalare durabilă a Chinei pe piaţă. Există întotdeauna un oarecare bemol şi anume, China a investit puţin şi aici, ceea ce este nou, este că retragerea investiţiilor occidentale face nu numai ca China să devină un foarte mare partener comercial, primul, dar în plus, acum va deveni unul dintre primii investitori''.

Comerţul dintre China şi Rusia a ajuns la 190 de miliarde de dolari anul trecut, un volum de schimburi comerciale care nu a fost niciodată mai mare. Fostul diplomat mai spune că: ''Să spunem că cele 30 de miliarde de dolari de investiţie franceză au fost vândute simbolic pentru câteva ruble, am fost primul investitor acolo, au fost luate în cea mai mare parte de China, în special de sistemul lor bancar care era absent. Acum este prezent pentru că de fiecare dată când chinezii aduc o firmă, investesc cât mai repede şi într-o instituţie bancară''. 

China se doreşte a fi şi un mediator în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. China se declară neutră în acest conflict dar politic putem spune că este mai degrabă o susţinătoare a Moscovei. Nu s-a pronunţat niciodată ferm pentru retragerea trupelor ruse din Ucraina. Reamintim faptul că China a propus un plan de pace în 12 puncte care se referă, printre altele, la începerea discuţiilor dintre Moscova şi Kiev. Surse diplomatice nu exclud o convorbire telefonică între Xi Jinping şi Volodimir Zelenski în timp ce liderul chinez se află la Moscova.

Într-un articol părut în publicaţia rusă Rossiiskaya Gazeta, preşedintele chinez a făcut un apel la ''pragmatism'' recunoscând că soluţiile în faţa acestei crize nu sunt simple. De cealaltă parte, Vladimir Putin a spus că așteaptă multe de la vizita lui Xi Jinping pe care îl numeşte ''un foarte bun prieten'', potrivit unui comunicat al unui ziar chinez publicat duminică seara de Kremlin pe site-ul său. De asemenea, el a mai declarat că este mulțumit de voința Beijingului de a media, notează AFP. ''Suntem recunoscători pentru linia echilibrată (a celor din China) în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina, pentru că au înțeles contextul și cauzele reale", a spus președinte rus.Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este pregătit să discute planul de pace propus de Beijing pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

''Suntem mereu deschiși la un proces de negociere. Vom discuta, fără îndoială, toate aceste chestiuni, inclusiv inițiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect'', a declarat Vladimir Putin la reuniunea informală cu Xi Jinping. Ucraina s-a arătat destul de prudentă faţă de planul propus de Beijing care nu merge, în opinia sa, spre măsuri concrete şi a avertizat că orice acord trebuie să prevadă retragerea trupelor ruse din Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, anexată în 2014. Există îngrijorarea din partea Kievului că China, partener strategic al Moscovei, ar putea să furnizeze arme Rusiei. "Ucraina urmărește îndeaproape vizita președintelui chinez în Rusia. Ne așteptăm ca Beijingul să-și folosească influența asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko, la scurt timp după sosirea lui Xi Jinping la Moscova.