Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnalistul francez, Oliver Dubois, eliberat după doi ani de captivitate

Jurnalistul francez Olivier Dubois a fost eliberat pe 20 martie 2023 la Niamey.

Jurnalistul francez Olivier Dubois a fost eliberat pe 20 martie 2023 la Niamey.
Jurnalistul francez Olivier Dubois a fost eliberat pe 20 martie 2023 la Niamey.
Sursa imaginii: 
© Moussa Kaka/RFI

Jurnalistul francez Olivier Dubois, ostatic în Mali aproape doi ani, a fost eliberat. A fost cea mai lungă perioadă pentru un jurnalist francez ţinut ostatic de la războiul din Liban, remarcă Organizaţia Reporteri fără Frontiere.  

Eliberarea lui Olivier Dubois a fost o mare uşurare pentru toată lumea. A stat ostatic în Mali aproape doi ani, mai exact 711 zile. Îmbrăcat într-o cămaşă albă şi cu o geantă pe umăr, Olivier Dubois a ajuns pe aeroportul Niamey zâmbind. Este un om liber. "Mă simt obosit, dar sunt bine", a declarat Olivier Dubois corespondentului RFI din Niger, nerăbdător să vorbească cu cei dragi. ''Asta e tot ce gândesc'', a spus Olivier. ''Am așteptat asta aproape doi ani''.

Jurnalistul francez a mulţumit guvernului francez și autorităților nigeriene, care au făcut eforturi pentru eliberarea sa. Nu a uitat să vorbească şi despre RFI care a transmis în fiecare lună mesaje de la rudele sale.

Şi preşedintele Emmanuel Macron şi-a exprimat ''imensa uşurare'' după eliberarea lui Olivier. "Mare recunoștință pentru Niger pentru această eliberare", a declarat președintele francez într-un tweet după ce a vorbit la telefon cu jurnalistul. Într-o declarație semnată de Palatul Elysée se spune că președintele a aflat despre ''eliberarea lui Olivier Dubois de la autoritățile nigeriene'', fără alte detalii legate de circumstanțele în care s-a produs eliberarea jurnalistului.

Olivier Dubois a fost răpit pe 8 aprilie 2021 în Gao, de un grup islamist înarmat din Mali care are legătură cu Al-Qaeda în Magrebul islamic.  De la răpirea sa, a apărut în două filmări realizate de cei care l-au răpit, în mai 2021 și în martie 2022. A fost o perioadă lungă în care eforturile pentru punerea sa în libertate nu au încetat. "Am primit vești reconfortante de mai multe ori în ultimele luni și chiar foarte recent. Părea într-o formă bună, dar eram îngrijorați de durata captivității sale", a declarat secretarul general al Organizaţiei Reporteri fără Frontiere, Christrophe Deloire.

Odată cu Olivier Dubois a fost eliberat şi americanul Jeffery Woodke, răpit în octombrie 2016 în Sahel. Cei doi au sosit împreună pe aeroportul din Niamey. Olivier Dubois se întoarce marți în Franța. Jurnalistul a fost ținut ostatic pentru cea mai lungă perioadă de la războiul din Liban.