Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jumătate din omenire este afectată de încălzirea climatică, potrivit raportului Giec

Conform celui de-al șaselea raport GIEC, publicat pe 20 martie 2023, omenirea nu a emis niciodată atât de mult CO2 ca în 2022.

Conform celui de-al șaselea raport GIEC, publicat pe 20 martie 2023, omenirea nu a emis niciodată atât de mult CO2 ca în 2022.
Conform celui de-al șaselea raport GIEC, publicat pe 20 martie 2023, omenirea nu a emis niciodată atât de mult CO2 ca în 2022.
Sursa imaginii: 
© ecotree.green

Grupul Interguvernamental privind schimbările climatice a dat publicităţii un raport brutal care pune pe gânduri omenirea. Încălzirea globală a dus la creşterea temperaturii şi la fenomene meteo extreme, la creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi CO2. Urgenţă este mai mult decât evidentă iar guvernele trebuie să reacţioneze rapid pentru un viitor durabil şi viabil, după cum spune coordonatorul acestui grup.

În 10.000 de pagini de lucrări publicate în ultimii 9 ani, Grupul Interguvernamental privind schimbările climatice, pe scurt Giec, prezintă nivelul de încălzire globală la care s-a ajuns şi consecinţele acesteia, dar şi modalităţile de reducere şi de adaptare la aceste realităţi. Iar raportul, al şaselea, este necruţător şi arată cât de mult mai e de lucru. Secretarul general ONU, Antonio Guterres spune că acest raport este ''un ghid de supravieţuire pentru umanitate''.

Creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi CO2 în primul rând sunt consecinţe ale folosirii pe scară largă a combustibililor fosili de mai bine de un secol, indiferent că vorbim de petrol, de gaze sau de cărbuni. În tot acest timp, temperatura medie globală a crescut cu cel puţin 1,2°C în comparaţie cu perioadele pre-industriale iar încălzirea climei va atinge pragul de +1,5°C chiar din 2030-2035. Este o explicaţie pentru producerea atât de frecventă a unor fenomene meteorologice extrem de violente iar rezultatele încep să se vadă la nivelul întregii planete. ''Aproape jumătate din omenire este afectată de încălzirea globală'' se spune în document.

''Acest raport evidențiază nevoia urgentă de acțiuni mai ambițioase și arată că, dacă acționăm acum, putem asigura în continuare un viitor durabil și viabil pentru toți'', spune Hoasung Lee, care a condus lucrările acestui raport. ''Un viitor durabil și viabil pentru toți'' este miza pentru umanitate. Fanny Petitbon este expertă pe probleme de climat la Organizatia neguvernamentală CARE. Ea explică la microfonul RFI că principala urgenţă care decurge din acest raport este aceea de a acţiona. ''Fiecare zecime de grad de temperatura suplimentară va antrena consecinţe din ce în ce mai grave şi, într-adevăr, cei mai bogaţi contribuie cel mai mult la încălzirea climatică, şi invers, comunităţile care din punct de vedere istoric sunt mai puţin responsabile de emisiile de gaze cu efect de seră suferă cele mai rele consecinţe şi vedem asta. Există o cifră care arată că mortalitatea cauzată de inundaţii, secete, furtuni a fost de până la 15 ori mai mare în ţările din sud în timpul ultimelor decenii. Este într-adevăr o urgenţă pentru a acţiona. Este mesajul foarte clar al acestui raport şi de a consolida cooperarea internaţională. Este foarte clar'', punctează  Fanny Petitbon.

Şi totuşi de unde ar trebui început? Răspunsul vine de la preşedintele Giec, Hoesung Lee care, citat de AFP, spune: "Avem know-how-ul, tehnologia, instrumentele, resursele financiare și tot ce este nevoie pentru a depăși problemele climatice", dar ceea ce lipsește pentru moment este voința politică puternică". ''Pentru orice nivel de încălzire viitoare, multe dintre riscurile asociate cu clima sunt mai mari decât se estimase" în raportul precedent din 2014, mai spun oamenii de știință în document.

Şi tot despre voinţă politică vorbeşte la RFI şi Fanny Petitbon de la Organizaţia neguvernamentală CARE. Ea spune că prima urgenţă se observă în ţările din sud. ''Pentru moment finanţările care au fost puse pe masă pentru a ajuta ţările din sud pentru a face o tranziţie ecologică, pentru a reduce emisiile de gaze sau pentru a se adapta sunt insuficiente. Trebuie un adevărat şoc pentru guverne pentru a revizui în creştere ambiţiile lor în termeni de reducere a emisiilor şi, de asemenea, de a sprijini ţările cele mai atinse de încălzirea climatică'', completează Fanny Petitbon.

Problema pagubelor cauzate de încălzire în unele țări, în special în cele mai sărace, va fi unul dintre subiectele de discuție de la COP28. "Justiția climatică este crucială, deoarece cei care au contribuit cel mai puțin la schimbările climatice sunt afectați în mod disproporționat", spune Aditi Mukherji, unul dintre autorii sintezei. "Toată lumea trebuie să depună eforturi, dar în special G20'', a reacționat pentru AFP Simon Stell, secretar executiv al ONU pentru climă, deoarece în aceste țări "80% din emisii sunt generate". Dar ''reduceri profunde, rapide și prelungite ale emisiilor (...) ar duce la o încetinire vizibilă a încălzirii globale în aproximativ două decenii", scrie grupul de oameni de știință pentru ONU. 

Publicarea raportului Giec nu putea scăpa activistei Greta Thunberg. Ea a criticat ''trădarea fără precedent'' a liderilor politici, dintre care unii sunt ''încă în negare'' și ''se mișcă activ în direcția greșită''.