Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestații în Franța: Amnesty atenționează asupra utilizării excesive a forței și asupra reținerilor abuzive

politia_intervine_in_cadrul_manifestatiei_derulate_impotriva_reformei_pensiilor_rennes_vestul_frantei_22_martie_2023.

Politia intervine în cadrul manifestatiei derulate împotriva reformei pensiilor, Rennes, vestul Frantei, 22 martie 2023.
Politia intervine în cadrul manifestatiei derulate împotriva reformei pensiilor, Rennes, vestul Frantei, 22 martie 2023.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Jeremias Gonzalez

În Franța, ONG-ul Amnesty International atenționează asupra utilizării excesive a forței și asupra arestărilor abuzive care au loc în cadrul manifestațiilor derulate împotriva reformei pensiilor. Organismul cere autorităților să asigure securitatea manifestanților. 

Organizația pentru apărarea drepturilor omului cere autorităților franceze să garanteze că dreptul de a manifesta este respectat, să asigure securitatea manifestanților și să evite să mai utilizeze forța excesivă la adresa protestatarilor.

Amnesty mai cere autorităților franceze să interzică grenadele utilizate pentru împrăștierea manifestanților deoarece sunt arme periculoase.

Amnesty denunță și utilizarea în mod abuziv a bastoanelor și observă că au fost împrăștiate gaze lacrimogene direct către manifestanți care protestau în mod pașnic. Practic, forțele de ordine au împrăștiat o cantitate exagerată de gaz iar în plus, el era utilizat chiar și atunci când manifestanții nu trebuiau împrăștiați, deoarece nu reprezentau niciun pericol, spune Amnesty. 

Bastoanele nu trebuie utilizate la adresa persoanelor pașnice, care respectă cadrul legal ori care încearcă să se disperseze, atenționează ONG-ul.

Organizația amintește că în cadrul protestului din 19 ianuarie, din Paris, un bărbat a rămas invalid după ce a fost lovit cu bastoane de forțele de ordine. Persoana nu reprezenta niciun pericol în momentul în care polițiști l-au lovit cu bastoane, subliniază Amnesty International.

Într-un comunicat, ministrul francez de interne Gérald Darmanin precizează că trebuiesc semnalate intervențiile realizate fără respectarea deontologiei profesionale.

 

 

Din 16 martie, dată la care guvernul francez a decis să recurgă la articolul 49.3 din Constituție pentru a putea trece, cu forța, de Adunarea Națională proiectul reformei pensiilor, câteva sute de manifestanți au fost reținuți în întreaga Franță. În cele mai multe cazuri, acești protestatari au fost eliberați iar dosarul lor clasat, fără inițierea unor proceduri ulterioare.

Potrivit Amnesty, pe 16 martie, aproape 300 de persoane au fost reținute cu ocazia manifestației din Place de la Concorde din Paris. 283 au fost eliberate.

Șefa Executivului, Elisabeth Borne a cerut, marți, forțelor de ordine să fie exemplare în gestionarea manifestațiilor derulate împotriva reformei pensiilor.

Sindicatele avocaților, a magistraților, diverse ONG-uri și politicieni de stânga denunță, de partea lor, violențele polițiste.