Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, reforma pensiilor: a 9-a zi de manifestaţii şi greve

manif.jpg

Manifestanti contra proiectului de reformà a pensiilor, Paris, 15 martie 2023.
Manifestanti contra proiectului de reformà a pensiilor, Paris, 15 martie 2023.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Joi este organizată în Franţa a 9-a zi de greve şi manifestaţii contra proiectului de reformă a pensiilor. Controversatul text a fost déjà adoptat definitiv de Parlamentul de la Paris iar acum este aşteptat avizul Consiliului constituţional. Intervenţia televizată de miercuri la prânz a preşedintelui Emmanuel Macron a fost departe de a calma spiritele, ba dimpotrivă, se aşteaptă o zi grea şi tensionată în Franţa.

Transporturile publice sunt din nou puternic impactate de grevă. În metroul parizian, după mai multe zile de acalmie, joi, doar două linii, cele automate, asigură un trafic normal. În rest, pe celalalte 12 linii de metro circulă un tren din trei şi doar la orele de vârf. În plus, anumite staţii sunt închise. La fel, metrourile rapide RER din zona Parisului circulă doar la jumătate din capacităţile lor. În schimb, traficul este cvasi-normal pe reţeaua de autobuze şi tramvaie pariziene.

Trenurile rapide TGV circulă doar unul din două iar cele regionale doar unul din trei. SNCF, societatea naţională de căi ferate din Franţa, le recomandă clienţilor să-şi anuleze sau amâne deplasările prevăzute în această zi.

Direcţia aviaţiei civile a cerut anularea a 30% din zborurile prevăzute pe aeroportul parizian Orly şi cu 20 de procente pe alte aeroporturi din ţară.

Elevii francezi sunt printre puţinii fericiţi în această nouă zi de proteste. Între 40 şi 50% dintre profesorii şcolilor primare şi-au anunţat intenţia de a face grevă.

În fine, pe planul deşeurilor nestrânse din capitală, gunoierii au votat prelungirea grevei până lunea viitoare. Totuşi, după ce 10.000 de tone de gunoi se strânseseră în tomberoanele şi pe trotuarele capitalei, intervenţia unor echipaje rechiziţionate de prefectură a permis reducerea acestor deşeuri dar va fi nevoie de cel puţin două săptămâni pentru ca Parisul să redevină un oraş frecventabil.

 
Franţa, reforma pensiilor: a 9-a zi de manifestaţii şi greve