
Special Paris
Războiul din Ucraina: Aliații Kievului accelerează formarea soldaților ucraineni
un_aparat_mirage_2000_al_armatei_franceze.

În Franța, de o lună și jumătate, 30 de militari ucraineni învață să utilizeze avioane de vânătoare și bombardiere franceze. Nu este vorba de piloți ci de personal militar din domeniul aviației, susține ministerul francez al Apărării.
O decizie în acest sens a fost luată înainte de vizita președintelui Volodimir Zelenski la Paris, pe 8 februarie.
Iar astfel, Franța se alătură Statelor Unite care instruiește, la rândul lor militari ucraineni, pe F-16. Şi Marea Britanie a anunțat, la începutul lui februarie, că dorește să se implice în acest sens.
De la începutul conflictului, 1.000 de soldați ucraineni au învățat, în Franța, cum să utilizeze echipamentul trimis Kievului: tunuri Caesar, blindate AMX-10 RC, sisteme de apărare, lansatoare de rachete. În plus, Franța a pregătit ucraineni pentru a putea asigura întreținerea și repararea acestui material militar.
În luna mai, Franța și Italia vor trimite Kievului un sistem de apărare antiaerian iar un grup de ucraineni și-a încheiat de puțin timp un stagiu de pregătire pentru a-l putea utiliza.
O parte dintre ucraineni au fost instruiți în Italia iar o parte în Franța iar cursul s-a întins pe mai multe săptămâni. În mod normal acest curs durează 10 luni.
Peste Atlantic, 65 de militari ucraineni au învățat, în 10 săptămâni, cum să utilizeze sistemul de apărare Patriot. În mod normal cursul durează 1 an.
Este vorba doar de antrenament, subliniază Casa Albă, care, săptămâna trecută reafirma faptul că nu ia în calcul să livreze avioane de vânătoare Ucrainei. În schimb, Paris, dacă va fi cazul, ar putea să trimită Kievului circa 10 avioane. Astfel că, "dacă într-o bună zi va fi luată o decizie politică, trebuie ca piloții să fie deja formați", susține o sursă citată de Le Figaro.
Pe 23 februarie, președintele Emmanuel Macron afirma că "nu exclude nimic" în privința avioanelor dar, spune el, ar trebui privilegiată livrarea de materiale militare "utile și rapide".
Presa franceză scrie că Ucraina a pierdut circa 60 de avioane de la începutul războiului.
Polonia și Slovacia au deschis calea avioanelor și au decis, săptămâna trecută, să trimită MiG-uri armatei ucrainene. De fabricație sovietică, 4 aparate au fost promise de Polonia în timp ce Slovacia s-a angajat să trimită 17 avioane. Ele sunt operaționale.
Sunt aparate care ar putea ajuta forțele urcrainene să se apere și să efectueze atacuri precise, susțin specialiști citați de Le Figaro.
Dar, avioanele de vânătoare și bombardierele trebuie să fie ajutate și de tancuri, la sol.
După un an de război, scad stocurile de arme occidentale.
Un înalt responsabil francez susține că Franța face tot posibilul dar că industria apărării nu mai este obișnuită să producă la fel de repede. Pentru oficial, adevărata chestiune este, în această poveste, "rezistența".
Lent dar cert, Occidentul se pregătește să facă un nou pas, aerian de această dată, pentru a susține Kievul. "Dați-ne aripi pentru a ne apăra libertatea", pleda Volodimir Zelenski la Bruxelles, în fața aliaților europeni.
Până acum, Occidentul a fost reticent de teama unei reacții din partea Moscovei, a Chinei – care amenința că înarmează Rusia. Dar, la fel cum a fost cazul cu livrarea de tancuri, toate aceste sentimente s-au risipit iar acum, chiar și Olanda ia în calcul să trimită câteva F-16 Ucrainei.
Iar în Germania, 2.500 de militari ucraineni se antrenează în ceea ce privește tehnicile de luptă la sol.